Annons
Nyheter

Topprådgivare avgår efter social kontakt

Coronaviruset • Publicerad 5 maj 2020
Den högt uppsatte coronarådgivaren Neil Ferguson har avgått sedan han brutit mot strikta regler om social distansering i Storbritannien.
Den högt uppsatte coronarådgivaren Neil Ferguson har avgått sedan han brutit mot strikta regler om social distansering i Storbritannien.Foto: Kirsty O'Connor/AP/TT

En högt uppsatt brittisk coronarådgivare har lämnat sitt uppdrag sedan han brutit mot riktlinjer om social distansering.

Neil Ferguson har ingått i den vetenskapligt rådgivande gruppen i nödlägen (Sage). Ferguson, professor på Imperial College London, säger till tidningen The Telegraph att hans "omdöme brustit" när det gäller sociala kontakter.

Annons

– Jag handlade i tron om att jag var immun, efter att ha testats positiv för coronavirus och isolerat mig helt i två veckor, säger han.

– Jag ångrar djupt att jag har underminerat det tydliga budskapet om social distansering.

Han understryker att regeringens riktlinjer är tydliga och att de är till för att skydda befolkningen.

Ferguson är inte den första rådgivaren som lämnar sitt uppdrag. Tidigare har Skottlands medicinske chef Catherine Calderwood blivit entledigad sedan hon valt att åka till ett semesterhus en timmes resa från hemmet i Edinburgh trots reserestriktioner.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons