Annons
Nyheter

Topprepublikan till Trump: Måste få ett slut

Hoten och påhoppen efter valet i USA har blivit för mycket, säger en ledande republikan i Georgia. Gabriel Sterling kan knappt hålla sorgen och vreden tillbaka när han vädjar:
USA • Publicerad 2 december 2020
Republikanen Gabriel Sterling är chef för delstaten Georgias röstsystem.
Republikanen Gabriel Sterling är chef för delstaten Georgias röstsystem.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Brad Raffensperger är republikansk delstatsminister i Georgia i USA.
Brad Raffensperger är republikansk delstatsminister i Georgia i USA.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Gabriel Sterling är chef för vågmästarstatens röstsystem, och såg skakad ut när han inledde tisdagens presskonferens om läget efter valet.

– Jag ska göra mitt bästa för att hålla ihop... säger han, och pausar.

Annons

– Eftersom...

– Det. Har. Gått. För. Långt.

Sedan listar Sterling en rad anmärkningsvärt brutala utspel från allierade till president Donald Trump, bland annat att advokaten Joe diGenova sagt att den sparkade tjänstemannen Chris Krebs borde "föras ut i gryningen och skjutas".

Inte fördömt

Sterling nämner också att personliga uppgifter spridits om Brad Raffensperger, republikansk delstatsminister med ansvar för valet.

– Hans fru sedan 40 år får sexualiserade hot i sin mobiltelefon.

– Det måste få ett slut! nästan skriker Sterling.

– Herr president, ni har inte fördömt dessa handlingar eller detta språkbruk.

Trumps anklagelser om utbrett valfusk, som presidenten framför utan några bevis, ligger bakom hoten, säger Sterling.

– Någon kommer att skadas, någon kommer att skjutas, någon kommer att dödas, befarar han.

Trump fortsätter

– Jag kan inte ens börja visa hur arg jag är just nu. Och varje amerikan, varje Georgia-bo, såväl republikaner som demokrater, bör dela denna ilska.

Annons

Georgia är en av de viktiga så kallade vågmästarstaterna som hjälpt demokraten Joe Biden att besegra Trump i presidentvalet, med 306 elektorer mot 232.

Trump verkar dock inte lyssna på sin partikamrat Sterling. Som svar på Twitter-inlägg med Sterlings uttalanden fortsätter den avgående presidenten att kalla valet för riggat: "Redovisa namnteckningar och kuvert. Avslöja det massiva röstfusket i Georgia."

Under onsdagen blev också den andra omräkningen av rösterna klar i Georgia, och även denna gång visade sig Biden vara vinnare, säger Brad Raffensperger.

Trump skapar "hotmiljö"

Han har ihärdigt stött Trump inför valet, men kritiserar nu presidenten:

– Även efter att detta kansli bett att president Trump försöker dämpa den våldsamma retorik som fötts av hans fortsatta påståenden om att ha vunnit de delstater där han uppenbarligen förlorat twittrade han ut "avslöja det massiva valfusket i Georgia".

– Detta är precis den sorts språk som ligger till grund för den växande hotmiljön för valarbetare som bara gör sitt jobb, fortsätter Raffensperger.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons