Annons
Nyheter

Toyota sänker prognosen

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2022
Toyota Motor redovisar en oväntat svag prognos. Arkivbild
Toyota Motor redovisar en oväntat svag prognos. ArkivbildFoto: Koji Sasahara AP/TT

Ett drygt år av halvledarbrist har bromsat bilindustrins produktion och slagit mot lönsamheten. Motvinden fortsätter nu, i form av effekter av Ukrainakriget, sanktioner och pandeminedstängningar i Kina.

Den japanska biltillverkaren Toyota Motors aktie föll med över 4 procent på Tokyobörsen på onsdagen efter en delårsrapport med en oväntat dyster prognos.

Annons

Rörelseresultatet för räkenskapsåret beräknas stanna på 2 400 miljarder yen (motsvarande drygt 180 miljarder kronor). Analytiker hade inför delårsrapporten i genomsnitt räknat med 3 400 miljarder yen.

Prognosen för försäljningsvolymen pekar dock på en försäljningsökning till 10,7 miljoner sålda bilar under räkenskapsåret, upp från 9,5 miljoner under året som avslutades i mars i år.

Nettoförsäljningen väntas stiga, upp med 5 procent till 33 000 miljarder yen. Men även det var mindre än väntat. Där låg snittprognosen på 34 700 miljarder yen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons