Nyheter

Toyota sänker prognosen

Ekonomi • Publicerad 11 maj 2022
Toyota Motor redovisar en oväntat svag prognos. Arkivbild
Toyota Motor redovisar en oväntat svag prognos. ArkivbildFoto: Koji Sasahara AP/TT

Ett drygt år av halvledarbrist har bromsat bilindustrins produktion och slagit mot lönsamheten. Motvinden fortsätter nu, i form av effekter av Ukrainakriget, sanktioner och pandeminedstängningar i Kina.

Den japanska biltillverkaren Toyota Motors aktie föll med över 4 procent på Tokyobörsen på onsdagen efter en delårsrapport med en oväntat dyster prognos.

Rörelseresultatet för räkenskapsåret beräknas stanna på 2 400 miljarder yen (motsvarande drygt 180 miljarder kronor). Analytiker hade inför delårsrapporten i genomsnitt räknat med 3 400 miljarder yen.

Prognosen för försäljningsvolymen pekar dock på en försäljningsökning till 10,7 miljoner sålda bilar under räkenskapsåret, upp från 9,5 miljoner under året som avslutades i mars i år.

Nettoförsäljningen väntas stiga, upp med 5 procent till 33 000 miljarder yen. Men även det var mindre än väntat. Där låg snittprognosen på 34 700 miljarder yen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.