Annons
Nyheter

Trakasserier blev dödsbrand – rättegång i dag

Hur kunde trakasserier på en buss trappas upp till en mordbrand där en 68-årig kvinna omkom?
Den frågan söker sitt svar när rättegången mot tre tonåringar inleds i Eksjö tingsrätt på tisdagen. En 16-årig pojke är åtalad för bland annat mord.
Brott • Publicerad 11 maj 2021
En äldre kvinna omkom när hennes hus på en ort utanför Nässjö brann ner en kväll i februari. Nu inleds rättegången mot en 16-årig pojke som åtalats för mord och mordbrand, och mot hans kamrater som åtalats för att inte ha slagit larm.
En äldre kvinna omkom när hennes hus på en ort utanför Nässjö brann ner en kväll i februari. Nu inleds rättegången mot en 16-årig pojke som åtalats för mord och mordbrand, och mot hans kamrater som åtalats för att inte ha slagit larm.Foto: Mikael Fritzon/TT

16-åringen är yngst av de åtalade. Han har medgett att det var han som startade branden i huset där kvinnan bodde, på en ort i Nässjö kommun en kväll i februari. Pojken är åtalad för mord, grov mordbrand, grov stöld, skadegörelse och ofredande.

Två 17-åringar, en pojke och en flicka, är åtalade för ofredande, och för brott mot lagen om skydd mot olyckor. Enligt åklagaren har de varken varnat kvinnan för branden, eller tillkallat hjälp.

Tittade på branden

Annons

I stället gick de tre ungdomarna upp en på en höjd i närheten och tittade på när huset brann, skriver Smålands-Tidningen som tagit del av polisens utredning.

Några timmar tidigare hade tonåringarna, enligt åtalet, kastat snus, tuggummi och andra småsaker på den 68-åriga kvinnan under en bussfärd. Sedan förföljde de kvinnan till hennes hem, spottade på henne och kastade snöbollar. Kvinnan uppfattades som "udda".

De två 17-åringarna var drivande i trakasserierna på bussen, enligt åklagaren. Sedan blev 16-åringen den mest aktive. Han slet upp kvinnans altandörr så att låset gick sönder, skrek åt henne, slängde in saker och kissade på huset.

Kvinnan ringde polisen. Men när en patrull kom dit hade ungdomarna lämnat platsen.

Ingen förklaring

Vid 19-tiden kom de tillbaka. Enligt åklagaren gick 16-åringen in i kvinnans hus och tände eld på en plastpåse. Strax intill fanns kläder som snabbt fattade eld. 68-åringen omkom i den kraftiga branden.

Enligt åtalet har de två pojkarna inte angett hur de ställer sig till anklagelserna om brott. Flickan nekar.

Sammantaget har de tre berättat ganska mycket om vad som hände.

– Men det finns ingen förklaring till varför det eskalerade, sade kammaråklagare Heléne Thomasson till TT när åtalet väcktes i slutet av april.

Kontaktade polisen

De två pojkarna var frivilligt placerade på ett hem för vård eller boende (HVB).

Både HVB-hemmet och flickans föräldrar tog kontakt med polisen när de insåg att ungdomarna kunde vara inblandade i dödsbranden.

Annons

HVB-hemmet läggs nu ner, på initiativ av ägarna. 16-åringen är tvångsplacerad på ett annat ungdomshem.

Rättegången, med en rad vittnen, planeras ta tre dagar. Den avslutas i nästa vecka.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons