Annons
Nyheter

Sats lösning: träning på nätet

Efterfrågan finns men inte tillgängliga platser på grund av förhållningsregler i coronatider.
Det gör att gymkedjan Sats i nuläget inte fyller sina träningsanläggningar i Sverige.
Lösningen: träning på nätet.
Ekonomi • Publicerad 12 maj 2020
Sats gym på Kocksgatan i Stockholm. Arkivbild.
Sats gym på Kocksgatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

För den norska träningskedjan med anläggningar runtom i Norden var delårssiffrorna för första kvartalet i högsta grad påverkade av coronapandemin. Det justerade rörelseresultatet för perioden sjönk med 67 procent till 40 miljoner norska kronor medan omsättningen i sin tur backade två procent till 990 miljoner kronor.

Vd:n Sondre Gravir konstaterar att Sats för första gången i bolagets historia nu tvingats att stänga anläggningar och så är situationen fortfarande i Norge och Danmark.

Annons

Medan man i Sverige kunde öppna upp efter två veckors nedstängning är situationen annorlunda i exempelvis Oslo och Köpenhamn.

– Vi räknar med att öppna i mitten av juni i Norge igen medan vi ska kunna starta i augusti igen i Danmark, säger Sondre Gravir till TT.

– I Sverige har det varit en gradvis normalisering sedan vi öppnade igen och nu ligger besökstalen på omkring 75–80 procent men de kunde varit mycket högre. Det hänger samman med de begränsningar vi infört för att det ska vara tryggt att träna.

Max 20 deltagare

Enligt bolagets vd betyder det i praktiska siffror att exempelvis på ett träningspass där man i normala fall tar in ett 80-tal medlemmar är det nu max 20 deltagare.

Som motåtgärd har man under perioden satsat på träning på nätet i form av olika träningsprogram vilket bidragit till att 1,2 miljoner digitala träningspass genomfördes under perioden, en ökning med 485 procent jämfört med samma period 2019.

Svensk modell positiv

– Kriser accelererar en trend eller utveckling. Fokus på träning har ökat bland befolkningen genom den här krisen och digital träning kommer vara ett viktigt komplement. Vi ser det som en ny och viktig kanal för att göra medlemmar mera aktiva.

Sondre Gravir vill inte recensera de olika nordiska ländernas förhållningssätt till coronapandemin men medger att den svenska modellen på flera sätt kan vara positiv för aktörer som Sats.

– Det är ju stor skillnad mellan länderna och vi anser att det fungerat bra i Sverige och Finland att hålla öppet. Jag tror att svenska myndigheters fokus på att bevara folkhälsan och att man ska var aktiv under den här perioden har varit positiv. Sedan ska vi som aktör ta vårt ansvar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons