Annons
Nyheter

Tre av fyra parlamentariker i världen är män

Politik • Publicerad 11 mars 2021
Flera länder i olika världsdelar har nu en högre kvinnlig representation i parlamentet än Sverige. Arkivbild.
Flera länder i olika världsdelar har nu en högre kvinnlig representation i parlamentet än Sverige. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnors representation i världens parlament har ökat från 11 till 25 procent de senaste 25 åren. Men på de högsta positionerna är männens dominans ohotad.

Jämställdhetssmyndigheten, som gjort en genomgång av kvinnors representation i världens parlament, konstaterar i ett pressmeddelande att Sverige, som var först i världen med 40 procent valda kvinnor i parlamentet, nu halkat efter.

Annons

Flera länder i olika världsdelar har nu en högre kvinnlig representation i parlamentet än Sverige, enligt Inter-Parlamentary Union och UN Women.

Utvecklingen i det yttersta politiska toppskiktet står dock i stort sett stilla. Män utgör fortfarande drygt 93 procent av världens stats- och regeringschefer.

Fakta: De har flest kvinnor i nationella parlamentet

Rwanda (61,3 procent kvinnor)Kuba (53,2 procent kvinnor)Bolivia (53,1 procent kvinnor)Förenade arabemiraten (50 procent kvinnor)Mexiko (48,2 procent kvinnor) Nicaragua (47,3 procent kvinnor)Sverige (47 procent kvinnor)

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons