Annons
Nyheter

Tre av tio värst förorenade områdena sanerade

Sakta men säkert renas landets mest förorenade områden från ämnen som är farliga för hälsan och miljön. Medräknat fjolårets åtgärder har tre av tio av de listade platserna nu sanerats, uppger Naturvårdsverket.
Miljö • Publicerad 9 april 2023
Sanering av förorenad mark, här vid Vinterviken i Stockholm. Arkivbild.
Sanering av förorenad mark, här vid Vinterviken i Stockholm. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Enligt verket har nu totalt 3 745 av 12 641 mark- och vattenområden åtgärdats. Det ger mer hälsosam miljö, bevarade naturvärden och områdena kan återigen användas.

Ett exempel är området Kolkajen i Norrköping, där 3,1 ton bly, 0,3 ton arsenik och 1,4 ton kolväten av typen PAH hanterats. Detta gör det möjligt att bygga 600 nya bostäder i vad som är ett attraktivt läge i staden.

Annons

Cirka 380 miljoner kronor av statlig finansiering gick till efterbehandlingsåtgärder av de mest prioriterade områdena i fjol.

Länsstyrelserna fick under året drygt 100 miljoner statliga kronor, motsvarande 87 årsarbetskrafter, för åtgärder med förorenade områden.

Naturvårdsverket är nationellt samordnande myndighet i arbetet med förorenade områden och har för 2022 gjort en samlad redovisning av arbetet.

Redovisningen har tagits fram i samverkan med Sveriges geologiska undersökning, Statens geotekniska institut, Trafikverket, Havs- och vattenmyndigheten, Fortifikationsverket, Försvarsmakten samt länsstyrelserna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons