Annons
Nyheter

Tre barn avlidna i symtom med coronakoppling

Tre barn i New York har avlidit i ett sällsynt inflammatoriskt syndrom som tros ha koppling till det nya coronaviruset.
Även i andra länder utreds samband mellan sjuka barn och något som verkar vara Kawasakis sjukdom.
USA • Publicerad 9 maj 2020
New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo på den dagliga presskonferensen.
New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo på den dagliga presskonferensen.Foto: John Roca/AP/TT

Beskedet om de tre avlidna barnen gavs av New Yorks guvernör Andrew Cuomo vid lördagens pressträff om coronaläget.

Han berättade i fredags om en femåring, det första kända dödsfallet i delstaten med symtom som påminner om Kawasakis sjukdom eller toxiskt chocksyndrom, som i sin tur tros ha orsakats av covid-19.

"Kan ha pågått i veckor"

Annons

Cuomo offentliggjorde ingenting på pressträffen om de tre barnens åldrar eller omständigheterna kring dödsfallen. Men han sade att han med ökande oro ser en ny risk för barn i samband med coronavirusets spridning. Barn har hittills rent allmänt tyckts visa väldigt lindriga symtom på covid-19.

– Vi är inte säkra på att så är fallet längre. Det är fullt möjligt att det här har pågått i flera veckor och att det inte diagnostiserats som kopplat till covid-19, säger Andrew Cuomo.

Symtomen på Kawasakis sjukdom är feber, hudutslag och svullna körtlar. I svårare fall kan också blodkärlen bli inflammerade där även vitala organ, som hjärtat och dess kransartärer, också drabbas. Vad som orsakar sjukdomen är inte känt och syndromet drabbar normalt bara ett barn per 100 000 barn, de flesta under fem år.

Finns i fler länder

Liknande fall har tidigare rapporterats från både Storbritannien och Italien, där experter undersöker en eventuell koppling mellan covid-19 och ett oväntat stort antal barn som drabbats av inflammatoriska symtom. Några av dem har avlidit.

I USA uppgår nu den totala dödssiffran i covid-19 till över 78 000, enligt Johns Hopkins-universitetet. New York är landets smittepicentrum med mer än en tredjedel av dödsfallen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons