Annons
Nyheter

Tre döda på tolv timmar i nya våldsdåd

På tolv timmar har tre personer dött i våldsdåd i Stockholm och Uppsala. Elva personer har skjutits ihjäl i september, som är den dödligaste månaden för skjutvapenvåld i Sverige på nära fyra år.
"Oskyldiga mördas och skadas", säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar.
Brott • Publicerad 28 september 2023
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023 (till och med den 28 september).
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023 (till och med den 28 september).Foto: Anders Humlebo/TT
En man sköts till döds och en annan person skadades i Jordbro söder om Stockholm natten mot torsdag.
En man sköts till döds och en annan person skadades i Jordbro söder om Stockholm natten mot torsdag.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Klockan 18.43 i onsdags fick polisen in ett larm om skottlossning i Fruängen i södra Stockholm. En ung man hade skjutits vid Mälarhöjdens idrottsplats, där flera barn och ungdomar var på träning. Mannen vårdades på platsen, men hans liv gick inte att rädda.

Kort före midnatt kallades polisen till en annan skottlossning i Jordbro söder om Stockholm. Två skottskadade personer hittades på platsen. Den ene var så allvarligt skadad att han senare avled. Den andre mannen fördes till sjukhus och har inte livshotande skador.

Annons

Några timmar senare, 03.45 på torsdagsmorgonen, fick polisen larm om en explosion i ett villaområde i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern avled i samband med händelsen. Två hus blev helt förstörda i explosionen, som var så kraftig att även tre intilliggande hus skadades.

Svarta septembersiffror

Totalt har nu elva personer skjutits ihjäl i Sverige under september. Siffran är den näst högsta sedan polisen började föra statistik över antalet döda i skjutningar. I december 2019 sköts tolv personer ihjäl, enligt polisens statistik.

"De kriminella konflikterna i Sverige är ett allvarligt hot mot säkerheten och tryggheten i landet. Oskyldiga mördas och skadas. Vi gör allt vi kan i polisen och tillsammans med andra för att stoppa utvecklingen", säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Till TV4:s Nyhetsmorgon säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att "polisen jobbar dygnet runt" med skjutningarna och att även om det varit en koncentration till Stockholmsområdet den senaste tiden så måste polisen "kunna hantera hela landet". Strömmer säger vidare att det inte är aktuellt att sätta in militären, men att han är beredd att lyssna på "alla förslag från alla partier" när det kommer till att lösa våldsvågen.

"Hänsynslös"

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade i onsdagskväll skottlossningen på Mälarhöjdens idrottsplats:

"Oskyldiga människor helt utan koppling till den grova kriminaliteten – varav många var barn på kvällsträning – har alldeles nyss tvingats vara med om ännu en hänsynslös skottlossning där ännu en man skjutits till döds. Gråtande barn i fotbollskläder och väldigt oroliga föräldrar. Mina tankar är hos alla dessa barn, mammor och pappor."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons