Annons
Nyheter

Tre döms för felriktad handgranatsattack

Handgranaten som kastades in genom "fel" fönster kunde ha dödat en hel familj. Nu döms tre män bakom attacken till fängelse för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.
Brott • Publicerad 9 maj 2022
Alla tre åtalade döms för attacken mot flerfamiljshuset i Rotebro, norr om Stockholm. Arkivbild.
Alla tre åtalade döms för attacken mot flerfamiljshuset i Rotebro, norr om Stockholm. Arkivbild.Foto: Erik Simander / TT

Dådet, som skedde mot en lägenhet i Rotebro norr om Stockholm i september förra året, var riktat mot en man som bodde på övervåningen. Det visste inte gärningsmännen, som istället kastade in handgranaten på nedervåningen där en mamma och tre små barn sov.

Mamman skadades svårt när granaten detonerade. De tre barnen, 3, 5 och 14 år gamla, klarade sig enligt polisen mirakulöst, då explosionen skapade stor förödelse i lägenheten.

Annons

På måndagen dömde Attunda tingsrätt alla tre åtalade männen till fängelse, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Den 25-årige huvudmannen döms till tio års fängelse för bland annat medhjälp till mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. De övriga två åtalade, 28 och 30 år, döms till fyra respektive två års fängelse.

Händelsen kopplas till en konflikt mellan kriminella gäng. Enligt åtalet hänger dådet ihop med flera våldshändelser som inträffade kort inpå varandra. Dagen före handgranatsattacken detonerade en termosbomb i ett flerfamiljshus i Upplands Väsby. Ingen person skadades då. Några dagar senare skedde två skjutningar mot fastigheter i Upplands Väsby och Sollentuna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons