Nyheter

Tropisk natt på många platser – "Ovanligt"

Väder (TT) Artikeln publicerades
Tropisk natt på många platser i Sverige.
Foto: Johan Nilsson/TT
Tropisk natt på många platser i Sverige. "Ovanligt", säger meteorologen Alexandra Olsson.

Elva platser i landet har haft en tropisk natt – och under söndagen kan det komma att bli ett nytt värmerekord för september månad.

I nordöstra Skåne väntas temperaturen landa på runt 26 grader under söndagen.

En tropisk natt har uppmätts vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippen, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på är den 5 september, det skedde 2002 på Norra Ölands udde.

"Finns fortfarande möjlighet"

Även delar av Svealand och Norrland har haft höga temperaturer under natten, och värmen väntas hålla i sig under början av söndagen.

I östra Götaland kan det komma att bli nytt värmerekord för september månad under söndagen. Det nuvarande rekordet för september är 29,1 grader och sattes i Stehag i Skåne 1975.

– Det finns fortfarande möjlighet, men det hänger mycket på de skurar som just nu ligger över de östra delarna av Götaland, hur snabbt de kommer att röra sig bort mot Smålandskusten och Östergötland, säger Alexandra Olsson.

I Kristianstad väntas 26 grader under söndagen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.