Annons
Nyheter

Tropisk natt på många platser – "Ovanligt"

Elva platser i landet har haft en tropisk natt – och under söndagen kan det komma att bli ett nytt värmerekord för september månad.
I nordöstra Skåne väntas temperaturen landa på runt 26 grader under söndagen.
Väder (TT) • Publicerad 1 september 2019
Tropisk natt på många platser i Sverige. "Ovanligt", säger meteorologen Alexandra Olsson.
Tropisk natt på många platser i Sverige. "Ovanligt", säger meteorologen Alexandra Olsson.Foto: Johan Nilsson/TT

En tropisk natt har uppmätts vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippen, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

Annons

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på är den 5 september, det skedde 2002 på Norra Ölands udde.

"Finns fortfarande möjlighet"

Även delar av Svealand och Norrland har haft höga temperaturer under natten, och värmen väntas hålla i sig under början av söndagen.

I östra Götaland kan det komma att bli nytt värmerekord för september månad under söndagen. Det nuvarande rekordet för september är 29,1 grader och sattes i Stehag i Skåne 1975.

– Det finns fortfarande möjlighet, men det hänger mycket på de skurar som just nu ligger över de östra delarna av Götaland, hur snabbt de kommer att röra sig bort mot Smålandskusten och Östergötland, säger Alexandra Olsson.

I Kristianstad väntas 26 grader under söndagen.

Sofia Sundström/TT
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons