Annons
Nyheter

Fem års fängelse för termosbomber

Mannen tillverkade termosbomber och förvarade narkotika i sin industrilokal. Dna från honom har hittats på bomber som används vid sprängdåd i Malmö.
Nu döms han till fem års fängelse av Hässleholms tingsrätt.
Brott • Publicerad 1 mars 2022
Runt 70 av de 172 termosar som den 49-årige mannen ska ha köpt har varit en unik variant som endast har tillverkats för ett lågprisvaruhus. De tio termosbomberna på bilden undersöks före desarmeringen på Sisjöns skjutfält utanför Göteborg.
Runt 70 av de 172 termosar som den 49-årige mannen ska ha köpt har varit en unik variant som endast har tillverkats för ett lågprisvaruhus. De tio termosbomberna på bilden undersöks före desarmeringen på Sisjöns skjutfält utanför Göteborg.Foto: Polisens förundersökning

Den 49-årige mannen döms mot sitt nekande för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Själv har mannen hävdat att han köpt in ett stort antal termosar för att använda i filminspelningar och att han sålt stubintråd till folk i filmbranschen, men den förklaringen tror inte tingsrätten på.

Annons

Enligt domen har mannen "förstått och varit medveten om" att bomberna "skulle komma till brottslig användning". Tingsrätten beskriver hans förklaringar som långsökta och "långt ifrån övertygande".

Inhandlade svartkrut

Totalt åtalades fyra män i härvan.

En 24-årig man döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot vapenlagen till fängelse i sex månader.

– De har under en lång tid under 2019 inhandlat åtminstone 24 kilo svartkrut, 172 termosar och 190 meter stubintråd och av det har de gjort termosbomber, har Ulla Karlbrink, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt till TT.

Men enligt tingsrätten är det inte klarlagt att den yngre mannen förstod att svartkrutet och stubintråden skulle användas till bombtillverkning.

Var bomberna har hamnat är dock inte helt klarlagt – det har nämligen inte gått att bevisa att laddningarna sålts vidare till kriminella gäng.

Dna hittat på stubin

Den tekniska bevisningen mot männen rör bland annat dna-fynd.

När polisen slog till mot en verkstadsfastighet med koppling till 49-åringen i skånska Tyringe i januari 2020 hittades bland annat nära sex kilo svartkrut, ett antal termosar, stubintråd, hundratals patroner, en revolver och över tre kilo amfetamin.

Tio gröna termosbomber hittades i en resväska i ett källarförråd i ett lägenhetshus i Borås senare under 2020. Dna från 49-åringen kunde säkras på stubintråden till tre av bomberna.

49-åringens dna har även hittats på stubinen till en odetonerad silverfärgad termosbomb som hittats vid ett sprängdåd mot en bilverkstad i Fosie i Malmö i mitten av oktober 2019, där två av fyra utplacerade termosbomber exploderade.

Bröder döms

Annons

Två bröder i 20-årsåldern åtalades misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

En av dessa döms för det brottet och får nio månaders fängelse. Polisen hittade en termosbomb i en lokal han hade, inte långt från den dömde 49-åringens lokal.

Den andre döms endast för narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons