Annons
Nyheter

Trots bakslag – USA lovar att möta klimatmål

USA • Publicerad 2 juli 2022
USA:s klimatsändebud John Kerry, här i Portugal i juni för att delta i FN:s oceankonferens. Arkivbild.
USA:s klimatsändebud John Kerry, här i Portugal i juni för att delta i FN:s oceankonferens. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

USA kommer att uppfylla de klimatmål som lämnats in till FN om att minska utsläppen av växthusgaser, trots ett beslut i högsta domstolen som begränsar regeringens möjligheter till det, lovade landets klimatsändebud John Kerry i fredags.

– Vi är fast beslutna att uppnå våra mål. Vi kan uppnå våra mål, säger Kerry till AP.

Annons

Han tillägger att det dock skulle hjälpa "om vi hade en majoritet av Högsta domstolen i USA som faktiskt förstod allvaret i situationen och var mer villig att försöka vara hjälpsam".

President Joe Biden har tidigare sagt att USA ska minska utsläppen av växthusgaser med 50 till 52 procent till 2030 från 2005 års nivåer – en dramatisk ökning av landets klimatambitioner.

Den 30 juni röstade högsta domstolen, med siffrorna 6–3, igenom ett beslut att inte ge den amerikanska miljöstyrelsen EPA befogenhet att reglera utsläpp från kraftverk som bidrar till den globala uppvärmningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons