Annons
Nyheter

Trots krigsoro - bopriser fortsätter uppåt

Den ökande inflationen och oron över kriget i Ukraina bet inte på de svenska bostadspriserna i mars.
Ekonomi • Publicerad 8 april 2022
Bostadspriserna i Sverige steg med 1 procent i mars. Arkivbild.
Bostadspriserna i Sverige steg med 1 procent i mars. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Snittpriset på både villor och bostadsrätter i landet steg med 1 procent i mars jämfört med månaden innan, visar siffror från Mäklarstatistik.

De senaste 12 månaderna har bostadsrättspriserna ökat med 7 procent och villapriserna med 10 procent.

Annons

"Höga el- och bensinpriser, minskad köpkraft på grund av inflation och som svar på stigande räntor har ännu inte fått effekt på prisutvecklingen", skriver Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

En majoritet av Mäklarsamfundets medlemmar tror att priserna kommer att vara oförändrade under det andra kvartalet. En fjärdedel tror att villapriserna kan fortsätta stiga.

"Att utbudet på framför allt villor, men även större bostadsrätter, är så lågt är en starkt bidragande orsak till det", kommenterar Björn Wellhagen.

Ingen prisuppgång i centrala Stockholm

Den största prisuppgången jämfört med februari stod Malmö för, där villor och bostadsrätter ökade med 2 procent. Samma sak gällde för Storstockholm.

I centrala Stockholm låg priset däremot stilla jämfört med månaden innan, men det är också där som priserna ökat mest det senaste året.

Priset för en bostadsrätt i centrala Stockholm låg på drygt 114 000 kronor per kvadratmeter i mars medan villorna i Stockholm gick för 7,6 miljoner kronor i snitt.

Statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar också att priset på fritidshus har stigit med 18 procent de senaste 12 månaderna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons