Annons

Trött Zelenskyj: Ukraina är ikoniskt – inte jag

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har via Twitter meddelat att han under tisdagen haft ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden.
Han har också låtit sig intervjuas av internationella medier.
Ukraina • Publicerad 1 mars 2022
Ett av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs meddelanden via videolänk under tisdagen.
Ett av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs meddelanden via videolänk under tisdagen.Foto: AFP/TT

Zelenskyj och Biden enades om att det är nödvändigt att stoppa "angriparen" Ryssland så fort som möjligt, skriver Zelenskyj som tidigare under dagen via länk talat till EU-parlamentet.

Vita huset meddelade kort efter telefonsamtalet att de två ledarna hade talat med varandra i drygt en halvtimme.

"Arbete och sömn"

Annons

Under dagen publicerade också tv-bolaget CNN i samarbete med nyhetsbyrån Reuters en intervju med den ukrainske presidenten. I den konstaterar Zelenskyj att "samtal" med Ryssland inte kommer att bli framgångsrika så länge Ryssland fortsätter sina attacker.

I måndags hölls ett möte mellan ryska och ukrainska representanter i staden Homel i sydöstra Belarus. Efteråt meddelades att delegationerna som deltagit i mötet skulle återvända till sina respektive huvudstäder för konsultationer. Det är oklart hur framtiden för dessa samtal ser ut.

Enligt CNN föreföll den ukrainska presidenten trött och stressad när de mötte honom, men han var vänlig mot reportageteamen på plats.

Han berättade att han inte har träffat sin familj på tre dagar och på frågan hur hans dagar ser ut numera svarar kan kort och gott: "Arbete och sömn".

Zelenskyj får också en fråga om att den ukrainska sidan inte kastar bort sin tid genom att hålla samtal med Ryssland?

– Vi får se, lyder svaret.

"Inte en film"

– Till att börja med måste du prata. Alla måste sluta strida och gå tillbaka till den punkt där allting började för fem, sex dagar sedan. Jag tror att det finns viktiga saker som du kan göra. Om du gör det, och om den sidan är redo betyder det att de är redo för fred. Om de inte är redo, betyder det att du kastar bort din tid, fortsätter han sedan.

Presidenten kommenterar också hur han ser på sitt karriärsbyte från skådespelare till ledare i ett land som befinner sig i krig.

– Det är väldigt allvarligt, det är inte en film. Jag är inte ikonisk, jag anser att det är Ukraina som är ikoniskt, säger Volodymyr Zelenskyj.

Fakta: Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj är Ukrainas president sedan 2019.

Han har två barn tillsammans med hustrun Olena Zelenska.

När han tillträdde som president efter att ha vunnit valet med 73 procent av rösterna var han politiskt helt oerfaren.

Zelenskyj är utbildad jurist men har inte arbetat som det. I stället har han en bakgrund som komiker, skådespelare, regissör och producent.

Med egna produktionsbolaget Kvartal 95 har han bland annat gjort humorserien "Folkets tjänare" som sändes mellan 2015 och 2019.

2018 bildade han ett parti med samma namn tillsammans med kollegor från Kvartal 95.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons