Annons
Nyheter

Trudeau vill ha kroppskameror på poliser

Kanada • Publicerad 9 juni 2020
Kanadas premiärminister Justin Trudeau medverkade vid en Black lives matter-protest i huvudstaden Ottawa i fredags.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau medverkade vid en Black lives matter-protest i huvudstaden Ottawa i fredags.Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

Kanadas premiärminister Justin Trudeau vill att alla poliser i landet ska utrustas med så kallade kroppskameror. Detta för att hjälpa till att öka allmänhetens förtroende för polisen.

Den federala polisen RCMP – även kallad den ridande polisen – säger att man ska försöka tillgodose premiärministerns önskemål och RCMP-chefen Brenda Lucki har enligt en talesperson lyft frågan med polisfacket NPF-FNP.

Annons

"Kommissionären håller med om att det är ytterst viktigt för kanadensare att känna sig skyddade av polisen och har åtagit sig att vidta de åtgärder som krävs för att öka förtroendet mellan RCMP och de samhällen som vi tjänar", skriver talespersonen Dan Brien.

I flera kanadensiska städer har det liksom i övriga världen genomförs stora demonstrationer mot polisbrutalitet efter det att den svarte amerikanen George Floyd för två veckor sedan dödades under ett polisingripande.

RCMP är en federal polisstyrka men också den lokala polisen i åtta av Kanadas tio provinser. Ontario och Québec, de två mest befolkade provinserna, har sin egen polis.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons