Annons
Nyheter

Trump flyttar haussat konventtal till Florida

Räkna med konfetti, fanfarer och stor publik. Efter ett bråk om virusrestriktioner har USA:s president Donald Trump flyttat sommarens stora konventtal från North Carolina till Florida – till en arena som tar 15 000 personer.
USA • Publicerad 12 juni 2020
USA:s president Donald Trump och vicepresident Mike Trump vid Republikanernas konvent 2016.
USA:s president Donald Trump och vicepresident Mike Trump vid Republikanernas konvent 2016.Foto: John Locher/AP/TT
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Talet är höjdpunkten på Republikanernas konvent i augusti, där Trump accepterar partiets kandidatur inför höstens presidentval. Det brukar vara en glittrig, direktsänd tillställning där tusentals närvarande partikamrater jublar, ofta viftandes med flaggor och bärandes patriotiska kläder.

Men i år har coronapandemin satt käppar i hjulet.

På två platser

Annons

Sedan länge har det varit planerat att konventet ska hållas i Charlotte i North Carolina. Men delstatens demokratiska guvernör Roy Cooper är ovillig att tumma på smittskyddsregler om avståndshållande och stora människosamlingar, något som har irriterat USA:s president. Efter en utdragen dispyt med Cooper har Trump nu bestämt att hans framträdande sker på arenan Vystar Veterans Memorial i Jacksonville i Florida i stället.

Konventets första dagar hålls som planerat i Charlotte, men i nedbantad form med enbart 336 närvarande delegater i stället för 2 500, rapporterar medier. Man kommer inte heller att rösta om några förändringar i partiprogrammet, utan behålla det från 2016.

Logistikproblem

Att partimötet hålls på två platser, hundratals mil från varandra, medför logistiska problem. Men analytiker framhåller att det finns fördelar: Florida är en så kallad vågmästarstat som är viktig för den sittande presidenten att ta hem om han vill vinna valet.

Trumps tal hålls den 27 augusti. Att det flyttas till just Jacksonville väcker upprördhet i vissa läger. Detta eftersom det sker på 60-årsdagen av den så kallade yxskaftslördagen i staden – då vit maktgrupper brutalt attackerade svarta medborgarrättsaktivister som i protest satt på lunchrestauranger där enbart vita var välkomna, skriver The New York Times.

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden har säkrat stöd av de 1 991 delegater som krävs för att utses till Demokraternas presidentkandidat inför höstens val. President Donald Trump har i princip seglat ohotad genom primärvalen och blir Republikanernas kandidat. Formellt utses de båda till presidentkandidater vid sommarens partikonvent. Exakt hur dessa jättemöten ska organiseras, med tanke på pandemin, är dock inte helt klart.

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17-20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin

24-27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina samt i Jacksonville i Florida.

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee

November:

3: President-, kongress- och delstatsval

Källor: 270towin,com, The New York Times med flera

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons