1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Trump: Hongkong borta på 14 minuter utan mig

USA:s president Donald Trump hävdar att han har räddat Hongkong från att utplånas eftersom han har övertalat Kinas president Xi Jinping att inte sätta in militär mot demonstranterna på halvön.
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping i samband med att de träffades på G-20-mötet tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh AP/TT

– Om det inte vore för mig så skulle Hongkong ha varit utplånat på 14 minuter, sade Trump i en intervju på fredagsmorgonen med sitt favoritprogram i tv, "Fox and Friends".

– Han har miljoner soldater utanför Hongkong som inte går in, bara på grund av att jag har vädjat till honom: Snälla gå inte in, du kommer att begå ett stort misstag. Det kommer att ha en enorm negativ inverkan på handelsavtalet och vi vill ha ett handelsavtal, fortsatte Trump med hänvisning till Xi Jinping.

USA och Kina befinner sig för närvarande i ett känsligt skede av de pågående handelssamtalen stormakterna emellan.

Trump fick under programmet frågan om han avser att underteckna ett lagförslag som bereds i kongressen om stöd till Hongkongs pro-demokratirörelse.

– Visst, vi måste stå på Hongkongs sida, men jag står också på president Xis sida. Han är en av mina vänner. Han är en fantastisk kille, svarade Trump.

Protesterna och de stundtals våldsamma sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i Hongkong har pågått under nästan sex månader. Demonstranterna slår vakt om Hongkongs relativa självständighet, som de anser hotas av ett ökat inflytande från Peking.