Annons
Nyheter

Trump i tv-intervju: Biden inte för gammal

Vad vill Donald Trump göra om han åter blir USA:s president? I en ny tv-intervju ger han några svar, men uttrycker sig ofta svävande.
USA • Publicerad 17 september 2023
USA:s förre president Donald Trump på fredagen. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump på fredagen. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Om Donald Trump gör comeback i Vita huset skulle han blir den äldste presidenten i USA:s historia.

Föga förvånande är därför inte tanken på en övre åldersgräns för en presumtiv president något som tilltalar 77-åringen.

Annons

– Du vet, några av världens största ledare har varit över 80 år. Inte för att jag är så väldigt nära att fylla 80, säger Trump i en intervju i NBC:s "Meet the press".

– Och Biden är inte heller för gammal. Men jag tycker att han är inkompetent, och det är ett större problem, lägger han till.

Kognitivt test

Ingen amerikansk president har varit äldre än Joe Biden och det har lyfts vissa farhågor om hans ålder, om han som 81-åring skulle bli omvald.

Men alltså inte från Donald Trump, som hellre skulle vilja se ett kognitivt test, ett som han själv säger sig ha fått full pott i.

Intervjun med programledaren Kristen Welker sänds på söndagen, lokal tid, och har fått stor uppmärksamhet på förhand. Men av vad som släppts i förväg ger Republikanernas tippade presidentkandidat inte många raka svar.

Inga besked

Han säger sig överväga en kvinnlig vicepresidentkandidat, men går inte längre än att lova välja den bästa kandidaten. I den infekterade frågan om aborträtten vill han heller inte sätta ner foten, inte ens om han vill ha en federal lag.

– Det kan vara lagar på delstatsnivå, eller federala lagar. Helt ärligt bryr jag mig inte om vilket, säger han och betonar att han vill få väljare från båda sidor.

– Jag tror att de kommer att gilla mig allihopa. Båda sidor kommer att gilla mig.

Pressad på hur han tänker få slut på kriget i Ukraina inom 23 timmar, vilket han flera gånger har hävdat svarar han att han skulle föra ihop presidenterna Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj i samma rum och säga några väl valda ord.

– Men om jag berättar exakt vad skulle jag ju förlora alla trumfkort, konstaterar Trump.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons