Annons
Nyheter

Trump vill öppna skolor och få igång ekonomin

USA:s president Donald Trump säger att han inte håller med Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci om att landets skolor bör förbli stängda.
Samtidigt mullras det i guvernörsled om hur virusrestriktioner ska lyftas.
USA • Publicerad 14 maj 2020
USA:s president Donald Trump. Arkivbild
USA:s president Donald Trump. ArkivbildFoto: Evan Vucci/AP/TT
Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci talade inför senaten i tisdags.
Vita husets smittskyddsexpert Anthony Fauci talade inför senaten i tisdags.Foto: Win McNamee/AP/TT

– Vi öppnar vårt land, folk vill ha det öppet, skolorna kommer att vara öppna, säger Trump.

När Fauci i tisdags, via videolänk, talade inför senaten sade han att en för snabb öppning av landet kan få allvarliga konsekvenser.

Annons

– Det finns en verklig risk att ett utbrott som kanske inte går att kontrollera sätts i gång, sade han.

Inte acceptabelt

Det tyckte inte Trump var ett "acceptabelt svar", enligt tidningen USA Today. Hittills har presidenten gått på Faucis linje, men nu vill han fokusera på att få i gång landets ekonomi.

– Anthony (Fauci) är en bra person, en mycket bra person. Jag har inte hållit med honom, säger presidenten i en intervju med mediebolaget Fox.

– Vi måste öppna vårt land. Nu vill vi göra det säkert, men vi vill också göra det så snabbt som möjligt. Vi kan inte fortsätta så här, säger han.

Vita huset har dock lagt över en stor del av ansvaret för hur USA ska lyfta virusrestriktionerna på de 50 delstaternas guvernörer. Vissa av dem, som Georgias Brian Kemp som står Trump ideologiskt nära, har varit snabba med att ge småföretagare och krogar grönt ljus. På andra platser, som i New York, är stora delar fortfarande nedstängda.

Val i sikte

I vågmästardelstaten Wisconsin, som Trump vann 2016, har nedstängningen resulterat i en juridisk strid. Delstatens högsta domstol slog sent på onsdagen fast att den demokratiske guvernören Tony Evers överträtt sina befogenheter när han beordrade en förlängning av invånarnas hemmakarantän för att minska virusspridningen, skriver The New York Times.

Tumultet passar sannolikt Donald Trump valåret 2020. Kommer det nya, större utbrott av covid-19 kan han lägga skulden på guvernörerna och deras tolkning av Vita husets riktlinjer. Men om USA:s ekonomi hämtar sig är det ett starkt argument för presidentens återvalskampanj.

Fakta: USA och covid-19

USA är det land som är värst drabbat av det nya coronaviruset sett till antalet döda och konstaterat smittade. Landet har dock förhållandevis goda testmöjligheter och en stor befolkning (knappt 330 miljoner invånare).

Över 1,3 miljoner fall av virussmittan har konstaterats i USA. Den finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia. Den värst drabbade delstaten är New York med över 27 000 döda.

Omkring 84 100 människor har avlidit i covid-19 hittills i USA.

Källa: The New York Times

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons