Annons
Nyheter

Trump: Viruset kommer från ett labb

Kan coronaviruset ha sitt ursprung i ett kinesiskt laboratorium?
Ja, påstår USA:s president Donald Trump.
Men amerikanska underrättelseorgan uttrycker sig mer försiktigt och bedömer att viruset inte skapats på konstgjord väg.
USA • Publicerad 1 maj 2020
USA:s president Donald Trump under torsdagens presskonferens i Vita huset.
USA:s president Donald Trump under torsdagens presskonferens i Vita huset.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Enligt en spridd konspirationsteori har coronaviruset sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan i Kina, och har spritts därifrån.

Det hävdar nu Donald Trump att han har belägg för.

Annons

– Ja det har jag. Jag kan inte säga vilka, det får jag inte, sade Trump på en presskonferens på torsdagen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Presidentens uttalande skiljer sig från de amerikanska underrättelseorganens uppfattning. De är eniga i sin slutsats att coronaviruset har sitt ursprung i Kina men att det inte skapats eller modifierats i ett laboratorium.

Inte tillverkat av människan

"Underrättelseorganen ansluter sig till den breda vetenskapliga samsynen om att covid-19-viruset inte har tillverkats av människan eller är genetiskt modifierat", skrev kansliet för landets underrättelsechef DNI (Director of National Intelligence) i ett uttalande tidigare under torsdagen.

Underrättelsetjänsterna analyserar information och underrättelser för att klarlägga om viruset spritt sig från djur till människa eller om det skett som ett resultat av "en olycka på ett laboratorium i Wuhan", skrev kansliet vidare.

Tros komma från marknad

Det har inte presenterats några bevis för att viruset skulle komma från ett laboratorium. Enligt Världshälsoorganisationen tros viruset ha spridit sig från djur till människa på en marknad i Wuhan.

Att smittan skapats i laboratoriet i Wuhan är en av en rad konspirationsteorier som har sett ljuset sedan virusutbrottet startade. Bland annat har kinesiska myndigheter hävdat att viruset spridits av amerikansk militär på besök i Wuhan. Bland de många ogrundade teorierna märks också 5G-spåret, där telemaster påstås bidra till att sprida viruset, vilket har lett till sabotage av master i delar av världen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons