Annons
Nyheter

Trumps son förhörd om Kapitoliumstormningen

Donald Trump Jr har förhörts om stormningen av Kapitolium.
Expresident Trumps son var med sin far strax före upploppet och anses vara en nyckelperson i Trumps innersta krets.
USA • Publicerad 5 maj 2022
Donald Trump Jr har förhörts av den kongressutredning som granskar stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i januari i fjol. Arkivbild.
Donald Trump Jr har förhörts av den kongressutredning som granskar stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium i januari i fjol. Arkivbild.Foto: John Raoux/AP/TT

USA:s tidigare president Donald Trumps äldste son har förhörts av det utskott i representanthuset som utreder stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i fjol, rapporterar amerikanska medier och hänvisar till anonyma källor.

Förhöret skedde via videolänk och varade i tre timmar, enligt en källa till CNN, som också säger att Trump Jr svarade på alla frågor som utredarna ställde.

Annons

Vad sonen har att säga om sin fars ansvar kring stormningen anses vara extra intressant då han var tillsammans med presidenten i Ovala rummet strax innan Trump höll tal till sina anhängare den 6 januari. I talet uppmanade president Trump anhängarna att gå till kongressbyggnaden Kapitolium och "fajtas utav helvete", varpå hundratals ilskna Trump-supportrar kort därpå stormade kongressen för att stoppa ledamöterna från att fastslå Joe Bidens valseger.

Hävdade valfusk

Donald Trump Jr var en av nyckelpersonerna under sin fars återvalskampanj och är en av de mest högprofilerade som har spridit president Trumps falska anklagelser om valfusk och att det egentlig var Trump som vann presidentvalet.

Ett par dagar efter valdagen i november 2020 skrev Trump Jr ett sms till Vita husets dåvarande stabschef Mark Meadows och lade fram en plan för hur Joe Biden skulle stoppas från att utnämnas till landets nästa president.

Kongressutredningen har också tidigare uppmärksammat att Trump Jr skrev till Meadows när stormningen av Kapitolium pågick och bad honom att förmå president Trump att kraftfullt fördöma våldet.

Rapport i höst

Utskottet har redan pratat med flera personer i Trumps innersta krets, bland annat hans dotter Ivanka, hennes make Jared Kushner och fästmön till Trump Jr, Kimberly Guilfoyle.

Utredarna planerar att hålla en rad offentliga förhör i juni, för att sedan publicera sina slutsatser i en rapport i höst.

Fakta: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons