Annons
Nyheter

Tullen: Direktlänk för kokain till Helsingborg

Ett kokainbeslag i Helsingborgs hamn i december bekräftar att det finns en direktlänk för kokainsmuggling från Sydamerika till Helsingborg, anser tullen.
Brott • Publicerad 13 april 2023
"Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras", säger Erik Friberg vid Tullverket i ett pressmeddelande. Arkivbild.
"Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras", säger Erik Friberg vid Tullverket i ett pressmeddelande. Arkivbild.Foto: Tullen/TT

Två män som greps i närheten av Helsingborgs hamn åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. De misstänks ha hämtat ut 47 kilo kokain ur en container i hamnen natten till den 14 december.

Tullkriminalens spanare upptäckte nattetid att maskerade personer bärandes på väskor rörde sig bland containrarna i hamnen. Senare greps de två männen en bit därifrån. Genom att följa skoavtryck i snön hittade polis och tullpersonal tre gömda väskor cirka 100 meter bort, fyllda med drygt 47 kilo kokain. Kokainet är enligt tullen värt minst 43 miljoner kronor.

Annons

"Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras. Det är också en anmärkningsvärd metod att de går in på hamnområdet och vittjar containrar på det här viset", säger Erik Friberg, chef för Tullverkets kriminalavdelning syd, i ett pressmeddelande.

Ingen av de åtalade männen erkänner inblandning i kokainsmuggling. Den ene erkänner att han var i hamnen för att hämta narkotika, men säger att han trodde att det var hasch. Den andre förnekar all inblandning.

Rättad: En tidigare version av texten illustrerades med ett missvisande fotografi.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons