Annons
Nyheter

Senatsledaren gratulerar Biden – till slut

Det tog mer än en månad, men till sist gratulerade senatens majoritetsledare Mitch McConnell sin politiske fiende Joe Biden till valsegern i USA.
USA • Publicerad 15 december 2020
Den amerikanska senatens majoritetsledare Mitch McConnell, erkänner slutligen Joe Biden som valsegrare.
Den amerikanska senatens majoritetsledare Mitch McConnell, erkänner slutligen Joe Biden som valsegrare.Foto: Kevin Dietsch/P/TT

Den mäktige McConnell har förvånat många bedömare med sin totala tystnad om vem som vann presidentvalet den 3 november. Först när elektorsrösterna räknats på måndagen, med överväldigande majoritet för demokraten Biden, valde senatorn från Kentucky att kommentera:

– I dag vill jag gratulera blivande president Joe Biden, han har vigt många år av sitt liv i allmänhetens tjänst.

Slutet på talet

Annons

Uttalandet gjordes från talarplats i kongressbyggnaden i Washington DC. Men det verkar ha suttit långt inne.

Först efter närmare tio minuters tal, präglat av prisande av sittande president Donald Trumps gärningar, avslutade han talet med gratulationen. Han sade sig också glädjas över att USA får sin första kvinnliga vicepresident.

McConnells tal kom sedan flera inflytelserika republikaner avvisat fortsatta tankar att ifrågasätta valresultatet.

McConnell och hans närmaste vädjade också till republikanska kolleger i kongressen att inte opponera sig mot valet av Biden, när det ska ratificeras den 6 januari. Republikaner i representanthuset har vädrat möjligheten att bryta mot etiketten genom att visa sitt missnöje. Det skriver The New York Times.

Det är "dags att gå vidare", konstaterade senator John Thune efter att elektorsrösterna räknats. Thune, den näst mäktigaste republikanen i senaten, erkänner att nu när demokraten Biden fått majoritet bland elektorerna så är han tillträdande president.

Spekulationer om att elektorer skulle trotsa folkets röster, så att republikanen Donald Trump ändå skulle få en ny mandatperiod, kom därmed på skam. Nu återstår ett formellt steg där Trump har en teoretisk chans, när kongressen den 6 januari ska fastställa elektorernas röstresultat.

– De kommer ingenvart, sade Thune om alla eventuella försök att få kongressledamöter att underkänna elektorsresultatet.

Fler erkännanden

Bland de republikanska senatorer som på måndagen offentligt erkände Bidens seger finns Lindsey Graham, Rob Portman, John Cornyn och Shelley Moore Capito.

– Det kommer en tidpunkt då man måste inse att, trots ens bästa insatser, så har man inte lyckats. Det är liksom så de här valen fungerar, säger Cornyn till medier på Capitol Hill i Washington.

– Det måste finnas en vinnare. Det måste finnas en förlorare.

Trumps chanser att få kongressen att underkänna valresultatet har redan tidigare bedömts som extremt små. Själv är den bortröstade presidenten dock fortsatt stridslysten. Natten till tisdagen spred han ett inlägg på Twitter med citatet att "Trump håller på att bevisa att han vann, medan Biden låtsas att han gjorde det".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons