Annons
Nyheter

Turkiet stoppar tyska och amerikanska medier

Tyska Deutsche Welle och amerikanska Voice of America går inte längre att nå från Turkiet, sedan en domstol i Ankara förbjudit tillgången till de två nyhetskanalerna.
Turkiet • Publicerad 1 juli 2022
Amerikanska nyhetskanalen Voice of America får inte längre sändas i Turkiet. Arkivbild, redaktionsbyggnaden i Washington, USA.
Amerikanska nyhetskanalen Voice of America får inte längre sändas i Turkiet. Arkivbild, redaktionsbyggnaden i Washington, USA.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Detta efter att de inte sökt efter ett lokalt sändningstillstånd som sedan i februari i år krävs för utländska etermedier i Turkiet.

Båda medierna har hävdat att ett sådant tillstånd, som ges av RTÜK, det turkiska råd som övervakar radio och tv i Turkiet, inskränker deras mediefrihet och innebär risk för censur.

Annons

Den New York-baserade Kommittén för att skydda journalister (CPJ) kritiserar i ett pressmeddelande beslutet som ett i en lång rad av försök att "tysta kritiska medier inför nästa års val".

"Turkiska myndigheter borde dra tillbaka blockeringen av hemsidorna omgående och släppa alla medier fria", säger Gulnoza Said, Europa och Centralasien-chef vid CPJ.

Pressfriheten har länge varit låg i Turkiet. Enligt CPJ sitter 18 journalister nu fängslade och i Reportrar utan gränsers (RSF) globala pressfrihetsindex hamnar landet på plats 149 av 180 länder.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons