Annons
Nyheter

Turkisk desinformation om Sverige via Al Jazeera

Den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia sprider falsk information om Sverige, visar en granskning från HD och Sydsvenskan. Uppgifterna har publicerats via det arabiska mediebolaget Al Jazeera.
Politik • Publicerad 16 september 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nämns oftare än statsminister Ulf Kristersson i nyhetsbyrån Anatolias artiklar om Sverige. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nämns oftare än statsminister Ulf Kristersson i nyhetsbyrån Anatolias artiklar om Sverige. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Tidningarnas granskning visar att Qatar-ägda Al Jazeeras rapportering ofta innehåller felaktigheter om Sverige. De vanligaste exemplen är att svenska politiker tillåter bränning av Koranen men inte Toran, att myndigheterna kidnappar muslimska barn och att Sverige bedriver handel med invandrares barn.

Mycket av materialet är producerat av den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Av de 100 artiklar som HD och Sydsvenskan har gått igenom är ett tiotal helt skrivna av Anatolia, medan ett stort antal hänvisar till uppgifter från nyhetsbyrån.

Annons

Det svenska perspektivet ges återkommande lite utrymme. Exempelvis nämns Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tre gånger så ofta som statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström tillsammans i de artiklar som handlar om Sverige.

Daghan Irak, som forskar om turkisk media vid universitetet i Huddersfield, uppger att Anatolia bedriver regeringspropaganda.

– Inget publiceras utan godkännande av presidentens kommunikatörer, säger han till till HD och Sydsvenskan.

Enligt Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, har koranbränningarna i Sverige skapat "en helt egen dynamik".

– Vi ser att budskapen får stora effekter och är väldigt skadliga för Sverige.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons