Annons
Nyheter

Turkiskt inflationsspöke kräver nya åtgärder

Trots höjd styrränta får inte Turkiet bukt med landets inflationsspöke. Nu varnar landets regering att det krävs nya åtgärder.
Ekonomi • Publicerad 3 december 2020
Turkisk inflation fortsätter att stiga. Arkivbild.
Turkisk inflation fortsätter att stiga. Arkivbild.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Inflationen steg till 14 procent i november på årsbasis. Detta är den högsta nivån sedan augusti förra året och ännu ett bakslag för landets sargade ekonomi.

För knappt en månad sedan fick centralbankschefen gå och ersattes av exfinansministern Naci Agbal och hans första åtgärd för att få bukt med inflationen var att höja styrräntan till 15 procent. Nu ökar dock pressen på att landets centralbank ska behöva upprepa den åtgärden vid nästa möte.

Annons

"Vi arbetar med all vår kraft att minimera effekten av den höga inflationen på våra medborgare", skriver landets nya finansminister Lutfi Elvan på Twitter.

De turkiska medborgarna har fått uppleva hur landets valuta rasat 25 procent i värde mot den amerikanska dollarn under 2020 vilket bidragit till att importvaror blivit allt dyrare.

Inflationshöjningen i november som var betydligt över analytikernas förväntningar (12,6 procent) drevs på av bland annat kraftigt höjda priser på livsmedel och icke alkoholhaltiga drycker, ett bakslag för många hushåll som dessutom är drabbade av ökad arbetslöshet i anslutning till coronapandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons