Annons
Nyheter

Tusentals gravida ryskor väcker oro i Argentina

Mängder av höggravida ryskor som är på väg att föda barn har vallfärdat till Argentina. Det väcker farhågor hos myndigheterna, som söker en förklaring.
Argentina • Publicerad 11 februari 2023
Höggravida ryskor vallfärdar till Argentina. Den här bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.
Höggravida ryskor vallfärdar till Argentina. Den här bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Under det senaste året har nästan 22 000 ryska medborgare rest till Argentina – varav nästan hälften har varit gravida kvinnor. Antalet gravida har dessutom växt under de senaste månaderna, enligt Florencia Carignano, chefen för landets migrationsmyndighet.

– Antalet är verkligen stort varje dag. Bara i går kväll med det sista flyget med Ethiopian (Airlines) var det 33 ryska medborgare som kom gravida i ungefär vecka 32, 33, 34, säger hon.

Ett sätt att få pass

Annons

Barn som föds på argentinsk mark blir automatiskt argentinska medborgare. Myndigheterna misstänker därför att många ryskor kommer till landet för att föda för att sedan kunna åka hem och ha större möjligheter till egna uppehållstillstånd i framtiden.

– Vi har inga problem med människor av vilken nationalitet som helst som kommer för att bo i Argentina och som vill uppfostra sina barn här och investera i Argentina. Problemet är att dessa människor kommer, lämnar utan att komma tillbaka och åker hem med ett pass, säger Carignano.

Tidigare denna vecka stoppades sex gravida kvinnor på en flygplats utanför Buenos Aires då de bedömdes ljuga om att de kommit som turister. Det har följts av ett rättsligt förfarande där med krav på att kvinnorna borde få resa in i landet då de inte begått något brott.

Efter ett överklagande beslutade en domare i fredags att låta kvinnorna gå fria, då det inte ansågs föreligga tillräckliga skäl att hålla dem frihetsberövade.

Misstänkta spioner greps

Det argentinska rättsväsendet försöker utreda om det finns någon organiserad verksamhet bakom de gravida kvinnornas resor.

Ryska medborgare har det förhållandevis lätt att komma in Argentina. Argentinska pass skapar i sin tur möjligheter att resa visumfritt till 171 länder.

Oron i Argentina förstärks av det faktum att flera ryska medborgare har gripits i bland annat Slovenien misstänkta för spioneri. Flera av dessa har av oklar anledning också haft argentinska medborgarskap och pass.

– Det som kommer hända oss argentinare om vi inte börjar kontrollera vilka vi delar ut pass till är att de kommer att börja begära visum överallt, och passet kommer inte längre åtföljas av det förtroende som det gör i andra länder, säger Florencia Carignano.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons