Annons
Nyheter

Massgripande av gängmedlemmar i El Salvador

Över 6 000 gängmedlemmar har frihetsberövats på drygt en vecka i El Salvador, uppger president Nayib Bukele.
Gripandena har gjorts under ett undantagstillstånd som införts för att sätta stopp för en mordvåg i landet.
FN:s människorättskontor oroas över massgripandena.
El Salvador • Publicerad 6 april 2022
Soldater vid en kontrollstation vid bostadsområdet Las Palmas i San Salvador.Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Enligt rapporter från myndigheter mördades 87 människor i El Salvador mellan den 25 och den 27 mars i år, en dödsvåg som ledde till att ett undantagstillstånd infördes.

Under undantagstillståndet behövs ingen arresteringsorder för att gripa folk, mötesfriheten har begränsats, telefonsamtal kan avlyssnas och mejl kan avläsas utan domstolsbeslut.

"Fängelse eller döden"

Annons

President Nayib Bukele varnar gängen för att ägna sig åt hämndaktioner på grund av gripandena. Om de hämnas på något sätt "kommer det inte att finnas en enda måltid i fängelserna", säger han.

– Jag svär vid Gud att de inte kommer att äta ett enda riskorn, och då får vi se hur länge de klarar sig. Och jag bryr mig inte om vad internationella organisationer säger.

Enligt presidenten har han beordrat att högsäkerhetsfängelser för 20 000 fångar ska byggas. Sedan tidigare sitter 16 000 gängmedlemmar i fängelse i El Salvador.

– Det finns bara två vägar: fängelse eller döden, säger Nayib Bukele.

Förra veckan höjde landets parlament maxstraffet för gängmedlemmar från 9 till 45 år i fängelse.

Fängelse för "meddelanden"

Under tisdagen beslutade kongressen att den som sprider gängrelaterade meddelanden i medier ska kunna dömas till 10 till 15 års fängelse. Reformen riktar in sig på de som "reproducerar och överför meddelanden eller kommunikation som härrör eller påstås härröra från nämnda kriminella grupper som kan orsaka oro och panik bland befolkningen i stort".

Beskedet har fått journalister att varna för censur.

Även personer som märker "sina" områden med initialer omfattas av reformen.

"När tyskarna ville utrota nazismen förbjöd de alla nazistiska symboler, såväl som meddelanden, ursäkter och allt som syftade till att främja nazismen", skriver president Nayib Bukele på Twitter.

"Nu ska vi göra samma sak med gängen."

"Djupt oroade"

Annons

Det stränga tillvägagångssättet får FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève att uttrycka oro.

"Vi är djupt oroade över raden av åtgärder som nyligen införts i El Salvador som svar på det ökade antalet gängmord", säger FN-kontorets talesperson Liz Throssell i ett uttalande.

Förutom undantagstillståndet nämner hon ökade maxstraff för minderåriga och en lag som gör att tonåringar kan sättas i fängelse tillsammans med vuxna, i stället för i särskilda ungdomsfängelser, som särskilt oroande.

Det har också kommit oroväckande rapporter om att polis och militär har varit onödigt våldsamma i samband med gripandena, konstaterar Throssell.

"Vi förstår att gängvåldet i El Salvador innebär svåra utmaningar och staten har en plikt att säkerställa folkets säkerhet och rättskaffenhet. Det är dock absolut nödvändigt att detta görs i enlighet med internationell lag om mänskliga rättigheter", säger Throssell.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons