Annons
Nyheter

Tusentals smittade på svenska äldreboenden

Minst 541 äldreboenden i olika delar av Sverige har haft fall av smitta av coronaviruset.
Värst drabbat är Stockholmsområdet, där över hälften av boendena haft smittfall, rapporterar .
Coronavirus • Publicerad 2 maj 2020
Minst 541 äldreboenden i olika delar av Sverige har haft fall av smitta av coronaviruset och tusentals äldre har drabbats. Arkivbild.
Minst 541 äldreboenden i olika delar av Sverige har haft fall av smitta av coronaviruset och tusentals äldre har drabbats. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag tror att smittan kom in ganska tidigt under pandemin, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

DN har frågat landets 21 regioner om hur många äldreboenden i respektive område som haft fall av covid-19, hur många boenden de har totalt samt hur många äldre som konstaterats smittade.

Annons

15 regioner har svarat på alla frågor medan regionerna Östergötland, Kronoberg och Kalmar inte svarat alls.

Svaren visar att drygt 2 500 personer på 541 boenden någon gång konstaterats smittade. Men bland andra den stora Västra Götalandsregionen har inte angett antalet smittade.

Den stora merparten i den gruppen finns på boenden i Region Stockholm: 1 686 personer fram till i onsdags. Där har 205 av totalt 383 äldreboenden, 54 procent, haft minst ett bekräftat fall.

I Region Blekinge har tre boenden av 44 haft smittan. Tre personer, lägst antal i sammanställningen, har konstaterats smittade på regionens boenden.

– Utan att veta exakt tror jag att vi har ett lite stabilare personalläge här än i storstäderna. Det kan påverka, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till tidningen.

I Ekots lördagsintervju får statsepidemiolog Anders Tegnell frågor om spridningen på många av landets äldreboenden.

– Det är det här vi måste gräva djupt i. Det här är en ögonöppnare som vi måste fundera länge på, säger Tegnell.

Han framhåller att ingen ännu vet fullt ut hur och varför smittan tagit sig in bland de äldre på boendena.

– Det finns svagheter i systemet som man bör ta sig en funderare på, säger Tegnell och ger som exempel bland annat det stora antalet timanställda med varierande möjligheter att kunna stanna hemma från jobbet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons