Annons
Nyheter

Storbranden i Ängelholm: "Vi ville markera"

Fem huskroppar totalförstördes och 39 äldre fick evakueras från sitt vårdboende mitt i natten. Nu åtalas två unga män för att ha anlagt storbranden på Södra sjukhusområdet i Ängelholm.
Brott • Publicerad 7 juli 2022
Två unga män åtalas för att ha startat storbranden på Södra sjukhusområdet i Ängelholm i mars. Arkivbild.
Två unga män åtalas för att ha startat storbranden på Södra sjukhusområdet i Ängelholm i mars. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Männen, som är 18 och 21 år gamla, bodde i ett HVB-hem på området och det är där branden misstänks ha startat natten till den 16 mars. De åtalas båda för grov mordbrand.

– Båda två förnekar brottet grov mordbrand, men en av de tilltalade medger att han har anlagt brand. Den andra förnekar inblandning, säger åklagare Helene Jacobsson till TT.

Annons

Enligt åtalet anlades branden i eller vid en soffa inne på HBV-hemmet. Den spred sig sedan till fyra intilliggande byggnader och drabbade ett äldreboende, en förskola, ett LSS-boende och kontorslokaler tillhörande Region Skåne och Ängelholms kommun.

100 miljoner kronor

Dessutom fanns det fara för spridning av brand eller rök till ytterligare byggnader. Det sammanlagda värdet på byggnaderna som skadades eller riskerade att komma till skada är omkring 100 miljoner kronor, skriver åklagaren i stämningsansökan.

– Den övervägande delen av det värdet är de direkt drabbade byggnaderna, säger Helene Jacobsson.

Ett av vittnena som ska medverka i rättegången har hört en av de åtalade säga att det var han som anlade branden. Ett annat vittne har kallats för att berätta om en av de åtalades ilska mot personalen på HVB-boendet. Detta skulle kunna vara en del av motivet, säger åklagaren, som dock inte vill utveckla det närmare före rättegången.

"Markera för personalen"

I förundersökningen säger den av de båda åtalade som erkänt att han anlagt en brand att det inte var meningen att branden skulle få en så stor spridning, skriver HD/Sydsvenskan.

– Vår tanke var att papperskorgen skulle börja brinna och kanske att soffan också skulle börja brinna. Vi ville markera för personalen att vi var missnöjda, säger han i ett polisförhör.

En av de åtalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han är allvarligt psykiskt störd och att han också var det då branden anlades. Den andre har genomgått en mindre sinnesundersökning som visat att han kan lida av en allvarlig psykisk störning, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons