Annons
Nyheter

Två miljoner samlades in till tortyroffer

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali har samlat in två miljoner kronor till de två tonårspojkar som under tortyrliknande former misshandlades en hel natt på en kyrkogård i Solna i somras, rapporterar .
Brott • Publicerad 8 december 2020
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) samlade under helgen in två miljoner kronor till de två tonårspojkar som utsattes för tortyrmisshandel på en kyrkogård i Solna i augusti. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) samlade under helgen in två miljoner kronor till de två tonårspojkar som utsattes för tortyrmisshandel på en kyrkogård i Solna i augusti. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bali startade insamlingen på Twitter i fredags och under helgen strömmade pengarna in.

– De första tio minuterna kom det in 200 000, sedan fortsatte det att accelerera. Det slutade med att mitt swish-konto kraschade, säger Hanif Bali till DN.

Annons

Insamlingen är nu stängd, men tiotusentals personer hann skänka ett bidrag.

Bali har själv träffat en av de drabbade tonårspojkarna, ett möte som berört honom djupt. Han säger att pojkarna är glada och tacksamma för allt stöd.

– Jag hoppas att de tar väl hand om pengarna och verkligen unnar sig någonting, säger Bali till tidningen.

Han anser att den allmänna arvsfonden borde göras om till en brottsofferfond eftersom han tycker att möjligheten att få ut tillräckliga skadestånd är alldeles för dålig i dag.

Rättegången mot de två unga män som misstänks för tortyrmisshandeln inleddes i Solna tingsrätt den 30 november och hålls bakom stängda dörrar. De misstänks för bland annat grovt rån, synnerligen grov misshandel och grov våldtäkt.

Fakta: Brotten på kyrkogården

Brotten begicks natten till den 23 augusti i år.

Två män, 18 och 21 år, är åtalade för grovt rån, människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt samt övergrepp i rättssak.

Rättegången inleddes den 30 november i Solna tingsrätt.

Huvudförhandlingen sker bakom stängda dörrar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons