Annons
Nyheter

Tvärnit i indisk industri

Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Indien har omkring 1,8 miljoner hemlösa, och en stor andel av landets befolkning lever i fattigdom. Arkivbild
Indien har omkring 1,8 miljoner hemlösa, och en stor andel av landets befolkning lever i fattigdom. ArkivbildFoto: Manish Swarup AP/TT

Aktiviteten i den indiska tillverkningsindustrin rasade i april, visar ett inköpschefsindex från IHS Markit. Nedstängningar för att bromsa spridningen av coronaviruset slog mot efterfrågan och skapade stora störningar i industrins värdekedjor, visar index som rasade till 27,4 från 51,8 i mars.

Indien införde omfattande restriktioner för att hejda spridningen av covid-19 den 25 mars. Indiens regering har för att stimulera den nedstängda ekonomin vidtagit åtgärder för 1 700 miljarder rupier (över 200 miljarder kronor) samtidigt som landets centralbank gått in med stora räntesänkningar.

Annons

Såväl myndigheter som branschfolk varnar för att Indiens banksektor kan få allvarliga problem av krisen, då deras andel problemlån i utlåningen – alltså lån där låntagaren har betalningsproblem – redan före coronapandemin uppmättes till drygt 9 procent.

Enligt en anonym regeringskälla kan andelen problemlån nu fördubblas till 18–20 procent av utlåningen.

Indien har hittills bekräftat nästan 40 000 bekräftade fall av personer som smittats av coronaviruset och drygt 1 300 dödsfall till följd av covid-19.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons