Annons
Nyheter

Tvisten med Ungern – avgörs i höst?

Avgörande i höst väntar för tvisten mellan Bryssel och Budapest om Ungerns hantering av grundläggande rättsprinciper.
Sverige tror på en bred majoritet för att sätta press på premiärminister Viktor Orbáns regering.
EU • Publicerad 12 april 2022
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Luxemburg.
EU-minister Hans Dahlgren på väg in till tisdagens ministermöte i Luxemburg.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Ungerns justitieminister Judit Varga. Arkivbild.
Ungerns justitieminister Judit Varga. Arkivbild.Foto: John Thys/AP/TT

I dubbla spår har EU-kommissionen och EU:s medlemsländer under de senaste åren behandlat kritiken mot utvecklingen i Ungern. Dels inleddes 2018 ett så kallat artikel 7-förfarande, där Ungern kan bli av med sin rösträtt i EU-sammanhang. Dels pågår sedan 2020 en regelbunden genomgång av rättsstatsläget i alla EU-länder, där fem länder i taget med jämna mellanrum får svara på frågor från kollegorna.

På tisdagen var det Ungerns tur i sistnämnda "rättsstatsdialog", tillsammans med Luxemburg, Malta, Nederländerna och Österrike.

Annons

– Det finns särskilda frågor att ställa till Ungern: det handlar om inte minst domstolsväsendets oberoende, om korruptionsanklagelser, frågor om offentlig upphandling och så vidare, konstaterar EU-minister Hans Dahlgren (S).

Tredje spår

Den så kallade rättsstatsdialogen bygger på en årlig rapport från EU-kommissionen, som i sommar för första gången även kommer att innehålla rekommendationer till medlemsländerna om vad som behöver göras.

Ännu viktigare är samtidigt det tredje spår som nu är på väg att börja användas. 2020 enades EU-länderna om att göra det möjligt att stoppa utbetalningar av EU-medel till medlemsländer som inte sköter sig. Efter många om och men kring hur det ska skötas har kommissionen nu lovat inleda en sådan process mot Ungern.

Till skillnad mot i artikel 7-förfarandet krävs det inte enhällighet bland medlemsländerna i den nya processen för att kunna straffa ett land.

– Det krävs inte att alla är med på båten och jag tror att det kommer att finnas goda förutsättningar att vi får en bred majoritet för ett sånt här beslut, säger Dahlgren.

Brev på posten?

EU-ministern räknar med att det redan i höst kommer ett konkret förslag från EU-kommissionen om hur övriga EU ska agera mot Ungern.

Än så länge har dock "startbrevet" från Bryssel inte ens skickats iväg.

– Det väntas i slutet av april. Vi måste få brevet först, ta emot det och analysera det, säger Ungerns justitieminister Judit Varga.

Den egna regeringens valseger nyligen ser hon som bevis för att Ungern inte håller med om kritiken. Samtidigt lovar hon ändå, i en ovanligt vänlig ton, att lyssna.

– Ungerska medborgare och den ungerska demokratin delar inte den här oron. Men vi är alltid öppna för alla former av europeiska dialog. Vi kan ta emot kritik. Vi är öppna för att svara på allt, hävdar Varga på plats i Luxemburg.

Fakta: EU-kritik mot Ungern

EU-parlamentet drev i en unik omröstning hösten 2018 fram ett beslut om att inleda ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern. I beslutet listas en lång rad punkter där man oroas över utvecklingen i landet. Det gäller:

det konstitutionella systemets och valsystemets funktion i Ungern

oberoendet inom landets rättsväsende

korruption och intressekonflikter

integritet och dataskydd

yttrandefrihet

akademisk frihet

religionsfrihet

föreningsfrihet

rätten till lika behandling

minoriteters rättigheter, inklusive judars och romers rättigheter

migranters, flyktingars och asylsökares grundläggande rättigheter

ekonomiska och sociala rättigheter

Artikel 7-förfarandet sker genom dialog och utfrågningar, som i slutändan kan leda till att man formellt fastställer att ett EU-land bryter mot unionens grundläggande principer. Fastställandet kräver dock att alla övriga EU-länder är överens.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons