Annons
Nyheter

Tysk polisrazzia mot klimataktivister

Tyska utredare har gjort tillslag hemma hos flera medlemmar i aktivistgruppen Sista generationen. Klimataktivisterna anklagas för att "stödja en kriminell organisation", enligt åklagare i Neuruppin norr om Berlin.
Tyskland • Publicerad 13 december 2022
Polis försöker lyfta bort en klimataktivist från gruppen Sista generationen från en väg på Berlin Brandenburgs flygplats den 8 december.
Polis försöker lyfta bort en klimataktivist från gruppen Sista generationen från en väg på Berlin Brandenburgs flygplats den 8 december.Foto: Paul Zinken/AP/TT

Elva olika platser genomsöktes under räden. Utredningen rör en protest som aktivisterna genomförde i april, när de ströp bränsleflödet till flera oljeledningar vid bland annat ett oljeraffinaderi i staden Schwedt.

Rörelsens talesperson Carla Hinrichs bekräftar räden på Twitter, där hon skriver att hennes egen lägenhet söktes igenom av polis på tisdagen. Hon uppger att det var skrämmande att se polis gå igenom hennes garderob, men tillägger att gruppen inte kommer att upphöra med sina aktiviteter.

Annons

Datorer, mobiltelefoner och plakat beslagtogs i räden, enligt Sista generationen. De senaste veckorna har aktivistgruppen genomfört en rad uppmärksammade protester. Bland annat har de blockerat större vägar och flygplatser och limmat fast sig i kända konstverk på museer.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har kritiserat gruppen, vars protester han kallat för obegripliga och farliga.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons