Annons

UD: Avstå från alla resor till Ryssland

Regeringen beslutade på söndagen att avråda från alla resor till Ryssland.
Anledningen är det oförutsägbara säkerhetsläget, försämrade möjligheter att resa ut från Ryssland och osäkerhet om betalsystemen i landet.
Ukrainakriget • Publicerad 6 mars 2022
Avrådan från alla resor till Ryssland gäller tills vidare, enligt utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Avrådan från alla resor till Ryssland gäller tills vidare, enligt utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.Foto: Jessica Gow /TT

"Med anledning av det allvarliga och oförutsägbara säkerhetsläget i den vidare regionen har UD i dag beslutat om att avråda från alla resor till Ryssland. Avrådan gäller tills vidare", skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Flygtrafiken till och från Ryssland har till stora delar ställts in, varför det kan vara svårt att hitta transportalternativ för den som vill lämna landet, skriver utrikesdepartementet (UD) i ett pressmeddelande.

Annons

Det råder även ökande osäkerhet om betalningssystemen i Ryssland, vilket kan försvåra möjligheterna att betala med utländska betalkort och ta ut kontanter i bankomater i landet, enligt UD.

"Ha beredskap"

Osäkerheten över utvecklingen är stor och säkerhetsläget kan snabbt förändras.

"Svenskar i Ryssland bör därför ha beredskap att med kort varsel ändra sina planer samt kontrollera sina resehandlingar och försäkringsvillkor", skriver UD:s presstjänst i en skriftlig kommentar till TT.

"Om du befinner dig i Ryssland kan det vara bra att omgående se över hemresemöjligheter", fortsätter presstjänsten.

Ett kraftigt försämrat säkerhetsläge kan begränsa ambassadens möjligheter att ge konsulärt stöd.

"UD och den svenska ambassaden i Moskva följer utvecklingen nära", skriver presstjänsten.

Iaktta försiktighet

Svenskar på plats i Ryssland uppmanas att iaktta stor försiktighet och följa händelseutvecklingen via medier samt att löpande ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad.

Svenskar i Ryssland uppmanas också att registrera sig på den så kallade svensklistan och avregistrera sig när de lämnat landet.

Åtgärden är en skärpning från den tidigare rekommendationen. Den 27 februari gick UD ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Ryssland tills vidare.

Nästa steg på skalan, den sista nivån som kan tas till, är att UD avråder från alla resor samt uppmanar svenskar att lämna landet, skriver departementet.

Annons

En sådan avrådan görs enbart i lägen där det finns "överhängande fara på grund av stridigheter eller andra allvarliga hot".

Fakta: Konsekvenser när UD avråder från resor

När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över beslutet att resa.

Vid avrådan gäller normalt sett inte en reseförsäkring. Det kan krävas tilläggsförsäkring för att ha skydd vid resa trots avrådan.

Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för en bokad resa.

Vid reseavrådan kan man oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området.

Stora reseföretag brukar följa UD:s avrådan, men man bör alltid kontakta reseföretaget direkt för att ta reda på vad som gäller för en beställd resa.

Källa: UD

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons