Annons

Reparationsarbeten påbörjade i Tjernobyl

Ukrainska tekniker har påbörjat arbetet med att återställa strömmen till det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl, som kontrolleras av ryska styrkor.
Underhållsarbete i kärnkraftverket Zaporizjzja har ställts in på grund av striderna, uppger det internationella atomenergiorganet IAEA.
Ukraina • Publicerad 12 mars 2022
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars.
Det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja attackerades av ryska styrkor den 4 mars. I samband med striderna bröt en brand ut, som här fotograferades den 5 mars.Foto: Energoatom via AP/TT

Efter strider runt Tjernobyl försvann tidigare i veckan strömmen från den nedlagda anläggningen, som även den kontrolleras av ryska styrkor.

På fredagen uppger den ukrainska tillsynsmyndigheten för kärnkraften att tekniker har börjat reparera en sektion av den skadade kraftledningen, skriver IAEA i ett uttalande.

Annons

Försöket att återställa strömmen har dock inte lyckats, vilket tyder på att det fortfarande finns skador på andra ställen. Så länge har ytterligare bränsle levererats till generatorerna som satts in tillfälligt, enligt tillsynsmyndigheten, som uppger att arbetet fortsätter trots den svåra situationen.

I onsdags varnade operatören Ukrenergo för risken för radioaktiva utsläppt, då det behövs strömförsörjning för att klara kylningen, vilket också gäller avställda reaktorer. IAEA upprepar på fredagen att ingen kritisk inverkan på säkerheten har noterats med anledning av strömavbrottet.

Svåra förhållanden

Personalen vid kärnkraftverket står dock inför allt svårare förhållanden. Samma drygt 200 anställda har drivit anläggningen i mer än två veckor och myndigheten uttrycker oro över tillgången på mat.

Vid Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja, som intogs av ryska styrkor förra veckan, pågår nu ett arbete med att forsla bort oexploderad ammunition, uppger den ukrainska tillsynsmyndigheten till IAEA.

Här har också ett övervakningssystem som slutade sända till IAEA återupprättats. Samma system ligger fortfarande nere i Tjernobyl.

Inga reservdelar

Kriget i Ukraina har vänt världens blickar mot landets atomanläggningar och väckt farhågor om att kärnkraftssäkerheten är i fara.

Eftersom det inte går att leverera reservdelar, utrustning och specialiserad personal till Zaporizjzja har det planerade underhållsarbetet reducerats till ett minimum.

Dessutom ska en atomforskningsanläggning i Charkiv ha börjat brinna i torsdags efter att ha träffats av rysk artillerield, enligt en rådgivare till Ukrainas inrikesminister, rapporterar AP.

IAEA bedömer att skadan inte utgör någon allvarlig fara för radioaktivt utsläpp.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons