Annons

Ryssland uppges flytta reserver till gränsen

Staden Sievjerodonetsk, som är ockuperad av ryska styrkor, står på randen till en "humanitär katastrof", enligt guvernören Serhij Hajdaj. I södra Ukraina uppmanas invånare fly för att undvika att användas som mänskliga sköldar.
Samtidigt uppges Ryssland flytta reservstyrkor till gränsen.
Ukraina • Publicerad 9 juli 2022
Ukrainska soldater söker skydd efter en attack mot ett bostadsområde i Kramatorsk i Donetsk.
Ukrainska soldater söker skydd efter en attack mot ett bostadsområde i Kramatorsk i Donetsk.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Vatten och el saknas. Avlopp fungerar inte. Liken ligger kvar och bryts ner i de sommarvarma bostadshusen.

Så beskriver Serhij Hajdaj, guvernör i regionen Luhansk där Sievjerodonetsk ligger, situationen.

Annons

"Ryssarna har totalt förstört all livsviktig infrastruktur och de är oförmögna att reparera någonting", skriver han på sociala medier.

"Har satt in hela sin arsenal"

De ryska styrkorna intog Sievjerodonetsk för ett par veckor sedan i samband med att ukrainarna drog sig tillbaka.

Enligt Hajdaj är omkring 8 000 av stadens invånare fortfarande kvar. Före Rysslands storinvasion av Ukraina i februari bodde där 100 000 människor.

Sedan Ukrainas reträtt från Sievjerodonetsk och grannstaden Lysytjansk kontrollerar Ryssland merparten av Luhansk. Men enligt Serhij Hajdaj besitter de ukrainska styrkorna ännu en liten del av regionen.

– Luhansk har ännu inte helt intagits, även om ryssarna har satt in hela sin arsenal för att uppnå det målet, säger guvernören i en intervju med AP.

Hajdaj beskriver den ryska krigföringen som brutal.

– Hårda strider pågår i flera byar vid regionens gräns. Ryssarna förlitar sig på stridsvagnar och artilleri för att avancera och ödelägga allting, säger han.

Varnar för mänskliga sköldar

Varenda byggnad där det skulle kunna finnas ukrainska försvarare attackeras, enligt Hajdaj.

– De låter sig inte hindras av det faktum att det fortfarande finns civila kvar.

Ukrainska myndigheter uppgav på fredagen att många civila dödats och skadats i ryska angrepp under det senaste dygnet.

Annons

Sex personer dödades och 21 skadades i attacker mot två städer i regionen Donetsk – som tillsammans med Luhansk utgör Donbass. Ytterligare fyra personer dödades och ytterligare nio skadades i beskjutning mot staden Charkiv i nordöstra Ukraina.

Invånare i de ryskockuperade städerna Cherson och Zaporizjzja i landets södra delar bör fly, varnar Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk.

Detta för att de inte ska kunna användas som mänskliga sköldar om eller när en ukrainsk motoffensiv äger rum.

Det är däremot svårt att veta om det är möjligt för invånarna att fly, eftersom närliggande områden fortfarande utsätts för intensivt bombardemang.

Flyttar reservstyrkor

Ryssland uppges flytta reservstyrkor genom landet och placerar dem nära Ukraina för framtida offensiver, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.

En stor del av infanteristyrkorna ska ha bepansrade fordon, så kallade MT-LB, som under lång tid varit i förvar, som transport.

MT-LB är en pansarbandvagn som designades på 50-talet. Fastän den används av bägge sidor i kriget så har Ryssland länge ansett den vara opassande för att transportera infanteri till frontlinjen. Skyddet mot attacker är begränsat jämfört med moderna pansarfordon och den är enbart utrustat med kulsprutor, skriver försvarsdepartementet på Twitter.

Att sämre utrustning används nu, jämfört med i början av invasionen, går enligt underrättelsen emot president Vladimir Putins påstående den 7 juli, då han sade att Rysslands krig i Ukraina "inte börjat på allvar än".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons