Annons

Ukraina utreder video med påstådd halshuggning

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har inlett en krigsbrottsutredning med anledning av en video som enligt uppgifter ska visa halshuggningen av en ukrainsk soldat.
Kreml vill att videon ska verifieras.
Ukraina • Publicerad 12 april 2023
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

"I går publicerades en video på nätet av de ryska ockupanterna som visar sin djuriska sida genom att brutalt tortera en ukrainsk fånge och skära av hans huvud", skriver SBU i ett uttalande på Telegram, där man meddelar att en förundersökning har inletts av "detta krigsbrott".

SBU-chefen Vasyl Maljuk lovar i uttalandet att de skyldiga kommer att straffas.

Annons

Videon är en av två som har dykt upp på sociala medier den senaste veckan och som påstås visa halshuggningar.

"Det är absurt att Ryssland, som är värre än IS, är ordförande för FN:s säkerhetsråd. Ryska terrorister måste sparkas ut ur Ukraina och FN och hållas till svars för sina brott", twittrar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba med anledning av videon.

"Vi kommer inte att glömma någonting, inte heller kommer vi att förlåta mördare", säger president Volodymyr Zelenskyj i ett uttalande i sociala medier, där han uppmanar det internationella samfundet att agera.

Videon har inte verifierats av oberoende källor.

Kreml kallar på onsdagen videon "hemsk" och uppmanar till att den ska verifieras.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons