Annons

Ukrainas behov: "Vapen, vapen, vapen"

Vi behöver vapen, vädjar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba inför Natos medlemmar och partnerländer.
Nato • Publicerad 7 april 2022
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på presskonferensen efter torsdagens möte med Nato-länderna.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på presskonferensen efter torsdagens möte med Nato-länderna.Foto: Olivier Matthys/AP/TT
En familj på vandring i förödelsen i Butja strax utanför Kiev i Ukraina.
En familj på vandring i förödelsen i Butja strax utanför Kiev i Ukraina.Foto: Felipe Dana/AP/TT
Utrikesminister Ann Linde vid torsdagens Nato-möte i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde vid torsdagens Nato-möte i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

På Natos utrikesministermöte i Bryssel under torsdagen var Rysslands krig i Ukraina huvudämne och Kuleba hedersgäst.

– Kuleba höll ett tal där han i princip sade "jag vill ha vapen, vapen, vapen". Det var inte en känslomässigt tal, utan väldigt faktainriktat. "Det här och det här har hänt och vi klarar det inte utan vapen. Vi måste vinna det här kriget – också för er skull", berättar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S), som också deltog i mötet.

Annons

– Direkt efter honom kom (USA:s utrikesminister) Antony Blinken. Han uttryckte ett väldigt starkt stöd till länderna för att fortsätta ge vapen till Ukraina, säger Linde.

"Inga fler Butja"

Kuleba lade ut orden offentligt på väg in till mötet, sida vid sida med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Ju fler vapen vi får och ju snabbare de anländer till Ukraina, desto fler människoliv kan sparas och fler städer och byar behöver inte förstöras. Och det blir inga fler Butja, sade Kuleba.

Utrikesministern vill inte skilja på offensiva och defensiva vapen när det gäller leveranserna.

– Alla vapen som används på Ukrainas territorium, av Ukrainas armé, mot en utländsk angripare, är defensiva. Att skilja mellan defensiva och offensiva spelar ingen roll när det gäller läget i mitt land. De länder som säger att de bara kommer att ge defensiva vapen men inte kan ge offensiva är hycklare, sade utrikesministern.

"Ni förstår inte"

På presskonferensen efteråt blir han mer känslosam.

– Det finns saker som inte går att förstå. Ni förstår inte hur det känns att tala med en från Butja som berättar hur hon våldtogs fyra dagar i rad och sedan togs direkt in för psykiatrisk vård när hon kom till Kiev. Ni förstår inte hur det känns när ryska soldater våldtar barn, säger Kuleba.

Vapenmässigt är han ändå nöjd med gensvaret.

– Jag var glad över att i dag höra en växande förståelse bland medlemsländerna om att Ukraina inte bara slåss för sin egen skull, säger utrikesministern.

Men han manar också till snabba leveranser.

Annons

– Jag har inget tvivel om att Ukraina kommer att ha vapen nog för att slåss. Frågan är bara när vi får dem. Och det är avgörande, säger Kuleba.

– Antingen hjälper ni oss nu. Eller så kommer det att vara för sent.

Sverige på plats

Nato-chefen Stoltenberg lovar att medlemsländerna ska fortsätta hjälpa till.

– Jag är säker på att Nato-länderna kommer att leverera betydligt stöd till Ukraina, också militärt stöd av olika typer av vapensystem. Nato har stöttat Ukraina ända sedan 2014 då Ryssland invaderade första gången. Tiotusentals ukrainska soldater har övats av Nato-länder, utrustats av oss och vi ser också att det ukrainska försvaret i dag är mycket bättre tränat, utrustat och lett än någonsin förut, säger Stoltenberg på en nordisk pressträff efter Nato-mötet.

Utrikesminister Ann Linde räknar också med fortsatt svensk hjälp till Ukraina.

– Det första vi vill är att det här kriget tar slut. Men om det fortsätter är vi absolut beredda att titta på mer stöd, både humanitärt, militärt och självklart också politiskt, säger Linde i Bryssel.

Fakta: Nato-mötet i Bryssel

Natos utrikesministrar har mötts i högkvarteret i Bryssel under onsdagen och torsdagen.

I onsdags samlades de 30 medlemsländerna till en gemensam arbetsmiddag.

Torsdagen inleddes med ett möte där även EU:s utrikeschef samt samarbetsländerna Ukraina, Georgien, Sverige, Finland, Sydkorea, Japan, Australien och Nya Zeeland deltar. Avslutningsvis höll Nato-länderna också en sittning på egen hand.

Parallellt möts även utrikesministrarna från G7-gruppen: USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Japan och EU.

Ett flertal enskilda möten hölls också vid sidan om. Exempelvis har Sveriges utrikesminister Ann Linde haft överläggningar med åtta olika länder, däribland med Ukrainas Dmytro Kuleba.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons