Annons

Ukrainas fältpräster välsignas för strid

Ukraina • Publicerad 1 april 2023
Ukrainska fältpräster mottar välsignelse i en officiell ceremoni där de godkänns att delta i strid.
Ukrainska fältpräster mottar välsignelse i en officiell ceremoni där de godkänns att delta i strid.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Fältpräster i Ukraina välsignas att delta mer aktivt i militära insatser.
Fältpräster i Ukraina välsignas att delta mer aktivt i militära insatser.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Präster och pastorer har länge varit en del av Ukrainas militär och verkat som civila själasörjare.

Men efter ett års av ryskt angreppskrig ökar det ukrainska behovet av utbildade militärer. De första prästerna som genomgått soldatutbildning godkändes och välsignades i en ceremoni i Sofiakatedralen i Kiev på lördagen.

Annons

Fältprästerna har skrivit på kontrakt för att ingå i försvarsmakten. De har fått sex veckors militär utbildning, men Ukrainas försvar räknar inte med att de ska ingå i fronttrupperna. Däremot ska de känna till grundläggande militär strategi och utbildas medicinsk vård enligt försvarsdepartementet.

– Vi har fått intensiv psykologisk utbildning och även militär utbildming. Det gör att vi kan kombinera kyrkans uppgifter med militärens, säger Gennadij Rohmanenko som tillhör den första gruppen på 30 fältpräster som blir underlöjtnanter.

– Människor kan känna sig desorienterade efter en strid eller en militär insats. Det svåraste för en soldat är behålla sin mänsklighet. Präster måste göra allt de kan för att rädda en soldats själ efter strid, säger Rohmanenko.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons