Annons

Ukrainska flyktingar har anlänt till Karlskrona

Mellan 70 och 80 medborgare från Ukraina kom med färja till Karlskrona på morgonen, bekräftar gränspolisen för TT. Fem personer från Ukraina har sökt asyl i Blekinge det senaste dygnet.
Kriget i Ukraina • Publicerad 1 mars 2022

Totalt i hela polisens region Syd har tolv personer från Ukraina sökt asyl det senaste dygnet.

Färjan anlände vid halv åtta-tiden på morgonen från Gdynia i Polen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Annons

Ukrainska medborgare behöver inte söka visum för att besöka Sverige.

– Vi samverkar med Migrationsverket – antingen om de tar sig själva till Migrationsverket eller om vi får hjälpa till att ta dem dit, det varierar. Behöver de hjälp från oss ställer vi naturligtvis upp, säger polisens kommunikatör Calle Persson.

Hittills har Karlskrona kommun inte varit involverad i något mottagande, uppger kommunens säkerhetschef Anders Wiklander.

– Enligt polisen har vi redan tidigare haft ukrainare som kommit hit med färja. Det kan vara folk som har en annan destination än Karlskrona, som kanske har släkt eller kontakter som de ska resa till, säger han till TT.

I dagsläget har kommunen inga tomma lokaler för att ge inresande ukrainare tak över huvudet.

– Vi hade en organisation 2015 som vi är på väg att kicka igång om det skulle behövas. Vi har också en hel del frivilliga initiativ och det är det vi ska försöka samordna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons