Annons

Ukrainska flyktingar får snabbspår till arbete

Regeringen vill underlätta för flyktingar från Ukraina att börja arbeta i Sverige. Det ska därför bli lättare att få ett samordningsnummer.
Samtidigt fortsätter antalet ukrainare som flyr till Sverige att minska.
Samhälle • Publicerad 12 maj 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik på pressträff om flyktingsituationen och Rysslands krig mot Ukraina.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik på pressträff om flyktingsituationen och Rysslands krig mot Ukraina.Foto: Paul Wennerholm/TT

Regeringen ska inom kort fatta beslut om att Migrationsverket ska begära ett samordningsnummer hos Skatteverket till de personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Det beskedet gav integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff på torsdagen.

Personerna kommer därmed inte själva att behöva gå till Skatteverket och göra en ansökan.

Annons

– Det har varit lite svårt och krångligt, vilket har förlängt tiden från att man kommer hit till att man kan börja arbeta. Formellt behöver du inte ha ett samordningsnummer för att arbeta, men det blir mycket enklare för arbetsgivaren, säger Ygeman till TT.

Förutom att underlätta för skyddssökande ukrainare att komma i arbete och få en inkomst ska det underlätta kontakten med vård och skola.

– Förslaget är tänkt att träda i kraft så snart som möjligt, säger Ygeman.

Fler återvänder

Regeringen kommer också att låta Migrationsverket analysera behovet av insatser för att stödja ukrainare som vill flytta tillbaka till sitt hemland. Avsikten är att uppdraget ska bli en del av en kommande plan för återvändande och återuppbyggnad av Ukraina.

– Vi känner att vi är i ett läge där många ukrainare börjar fundera på att återvända, och vi vill ta fram en plan både för återvändande och för en återuppbyggnad av Ukraina, även om det ligger lite längre bort, säger Ygeman.

Hittills har 36 000 ukrainare ansökt om skydd i Sverige och Migrationsverket har beviljat 32 400 tillstånd.

Det lägre scenariot

Sverige har länge följt Migrationsverkets huvudscenario på 80 000 ukrainare som söker skydd det här året, enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Men antalet som kommer har fortsatt att minska och just nu ligger Sverige på det lägre scenariot på 50 000 skyddssökande.

– Under toppveckorna hade vi 9 000 respektive 8 000 ansökningar. Nu ligger vi på omkring 1 000 per vecka. Det gick ned kraftfullt och har planat ut, säger Ribbenvik till TT.

– Förklaringen är kanske främst konfliktutvecklingen i Ukraina. När ryssarna drog sig tillbaka från Kievregionen såg vi att många började återvända dit.

En annan förklaring är att ukrainare som saknar anknytning i olika europeiska länder främst flyr till Ukrainas grannländer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons