Annons

Ukrainska forskare kan få fristad i Sverige

Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Göteborgs universitet är ett av lärosätena i Sverige som är medlem i Scholars at risk. Arkivbild.
Göteborgs universitet är ett av lärosätena i Sverige som är medlem i Scholars at risk. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ukrainska forskare kan få hjälp att undkomma kriget genom att ansöka om en tillfällig placering på ett lärosäte i ett annat land genom nätverket Scholars at risk.

Hundratals lärosäten runt om i världen är anslutna till nätverket och 20 av dem finns i Sverige, rapporterar Vetenskapsradion.

Annons

Och intresset att hjälpa de ukrainska forskarna i nöd är stort.

– Vi förväntar oss en stor ökning av ansökningar, säger Karolina Catoni, svensk talesperson för nätverket Scholars at risk till Vetenskapsradio.

Forskare som inte kan vara verksamma i sina hemländer kan via nätverket ansöka om att få hjälp med att få tillfälliga akademiska fristäder. Fram till i fredags hade bara ett fåtal ansökningar kommit in från Ukraina men nätverket räknar med att antalet ansökningar kommer öka i och med Rysslands invasion av landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons