Annons

Ukrainskt pilotess var påhittat

Ukraina bekräftar att "Kievs vålnad", eller "Ghost of Kyiv" som han också kom att kallas, är en myt.
Ukraina • Publicerad 2 maj 2022
En rysk stridspilot som sägs flyga över Belarus under en övning i början av februari. Bilden kommer från det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.
En rysk stridspilot som sägs flyga över Belarus under en övning i början av februari. Bilden kommer från det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.Foto: AP/TT

I inledningen av det storskaliga kriget började rykten cirkulera på nätet om en ukrainsk stridspilot som skjutit ned mängder – så många som 40 – fiendeplan. Berättelserna förstärktes av filmklipp, bilder och inlägg. Även ukrainska officiella kanaler rapporterade om piloten.

Men videoklippen visade sig komma från ett spelet "Digital combat simulator: World", och experter var skeptiska till sanningshalten överlag i historierna.

Annons

En ukrainsk pilot, majoren Stepan Tarabalka, som sköts ned i luftstrid i mars, pekades också ut att vara personen bakom "Ghost of Kyiv", bland annat av brittiska The Times.

Nu har dock det ukrainska flygvapnet bekräftat att det rör sig om en skröna och att Tarabalka inte var den mytomspunne piloten.

"'Kievs vålnad' är en superhjältelegend vars rollfigur skapats av ukrainare", skriver flygvapnet i ett Facebookinlägg, där man också uppmanar ukrainare att inte sprida falsk information.

Den ukrainske militärhistoriken Mychajlo Zjirohov säger att det helt enkelt rör sig om propaganda för att höja stridsmoralen.

– Det är viktigt att ha den här propagandan, för våra väpnade styrkor är mindre och många tror att vi inte kan vara jämna med dem (ryssarna). Vi behöver det här i krigstider, säger han till BBC.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons