Annons
Simrishamn

Ulf Lundell hoppas få tillbaka körkortet snabbt: ”Jag har köpt en elcykel nu”

Åklagaren och försvaret är överens om att Ulf Lundell ska slippa fängelse för grovt rattfylleri. Båda yrkade på skyddstillsyn som påföljd vid rättegången i Ystads tingsrätt på torsdagen.
Domen kommer om en vecka.
– Ulf Lundell har själv tagit tag i sitt missbruk innan åtal var väckt, sa hans försvarare advokat Christina Davéus.
Ystad • Publicerad 29 augusti 2019 • Uppdaterad 5 september 2019
Ulf Lundell var ångerfull när han berättade i tingsrätten.
Ulf Lundell var ångerfull när han berättade i tingsrätten.Foto: Mark Hanlon

Ulf Lundell ville inte göra några kommenterar till de tidningar som var på plats i Ystads tingsrätt. Inne i rättssalen berättade den folkkäre artisten om dagen då han körde rattfull. Ulf Lundell var ångerfull och beskrev händelsen på kvällen den 2 april i år som en vändpunkt för honom.

– Jag är glad av två anledningar. Det ena är att jag inte skadade någon annan än mig själv. Det där var ett rejält bottenslag. Sedan dess har jag inte druckit och kommer att göra vad jag kan för att låta bli det också.

Ulf Lundell på väg in till rättegången. Framför honom hans försvarare advokat Christina Davéus som var helt överens med åklagaren om att den folkkäre artisten inte ska dömas till fängelsestraff.
Ulf Lundell på väg in till rättegången. Framför honom hans försvarare advokat Christina Davéus som var helt överens med åklagaren om att den folkkäre artisten inte ska dömas till fängelsestraff.Foto: Mark Hanlon
Annons

Artisten tog direkt efter händelsen kontakt med missbruksenheten i Simrishamns kommun. Han har sedan turnerat hela sommaren utan att dricka någon alkohol. Hans plan är att gå igenom en behandling för sitt missbruk under hösten.

Ulf Lundell berättade att han druckit vin några dagar när polisen stoppade honom den 2 april när han körde bil från sin gård uppe på höjden söder om Kivik med sikte på Simrishamn.

– Jag tog det olyckliga beslutet att åka in till Simrishamn för att köpa mera vin. När jag kommer ungefär tre-fyra kilometer, vid golfbanan, upptäcker jag att klockan var för mycket för Systembolag så jag vände tillbaka hem och hämtade nyckeln till mitt galleri, som jag driver i Simrishamn, för jag trodde att det kanske fanns något vin där.

När han sedan åter körde mot Simrishamn, stoppades bilen av polis efter ett par kilometer. Någon hade ringt och slagit larm om bilkörningen. Ulf Lundell fick följa med till Ystad för att blåsa. Det visade motsvarande 1,5 promille alkohol i blodet.

Det är klart över gränsen för grovt rattfylleri, som går vid en promille. Ulf Lundell erkände direkt.

Han stötte inte på många andra trafikanter på någon av sina båda bilturer, som gick på mindre och lite större vägar.

– Det här var strax före sex på kvällen. Det var så gott som tomt på vägen, sa Ulf Lundell.

Åklagaren undrade vad som fick honom att sätta sig bakom ratten.

– Brist på omdöme naturligtvis, blev det snabba svaret.

Transportstyrelsen drog in körkortet för honom för två år efter händelsen. Han hoppas få tillbaka det betydligt tidigare.

Annons

– Jag bor som jag gör. Jag har köpt en elcykel nu så jag klarar mig ner, men i november, december, januari och februari blir det svårt så jag måste försöka få ta tillbaka mitt körkort.

Ulf Lundell går efter händelsen på återkommande provtagning för att visa att han är nykter. Efter ett halvår finns det i oktober möjlighet att ansöka om ett villkorat körkort, som innebär att artisten får köra med alkolås under två år och samtidigt fortsätta att lämna prov som visar att han är nykter.

Ulf Lundell med exfrun Sofia i tingsrätten.
Ulf Lundell med exfrun Sofia i tingsrätten.Foto: Mark Hanlon

Åklagaren Louise Jangvert tog i sin slutplädering upp att 1,5 promille är på gränsen till att påföljden borde bli fängelse, men pekade på att Ulf Lundell tagit tag i sitt missbruk och har en vilja att komma till rätta med problemen. Han är dessutom tidigare ostraffad.

Åklagaren yrkade på att artisten ska dömas för grovt rattfylleri med skyddstillsyn som påföljd.

Försvaret hade ingen annan uppfattning,

– Vi delar helt åklagarens påföljdsförslag, sa Christina Davéus.

Ystads tingsrätt meddelar dom på torsdag i nästa vecka.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons