Annons
Nyheter

Instagramchefen grillades om ungdomars mående

Instagramchefen Adam Mosseri mötte hård kritik när han frågades ut i ett utskott i USA:s senat. Plattformen gör inte tillräckligt för att skydda unga, anser politikerna.
USA • Publicerad 9 december 2021
Instagramchefen Adam Mosseri under utfrågningen i senaten.
Instagramchefen Adam Mosseri under utfrågningen i senaten.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
Ledamöterna i senatsutskottet lyssnar till Instagramchefen Adam Mosseri. I mitten sitter utskottets ordförande, den demokratiske senatorn Richard Blumenthal.
Ledamöterna i senatsutskottet lyssnar till Instagramchefen Adam Mosseri. I mitten sitter utskottets ordförande, den demokratiske senatorn Richard Blumenthal.Foto: Jose Luis Magana
Åhörare lyssnar till Adam Mosseris vittnesmål i senaten.
Åhörare lyssnar till Adam Mosseris vittnesmål i senaten.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Mosseri tillbakavisade kritiken om att en del unga mår dåligt av att använda Instagram.

– Ibland bär unga människor på svåra problem när de kommer till Instagram. Vid dessa tillfällen tror jag att Instagram kan hjälpa många av dem, sade Mosseri.

Annons

Instagrams egna rön stöder påståendet, menade han, och ifrågasatte att forskning skulle ha visat att Instagram är beroendeframkallande för unga.

– Som chef för Instagram, är jag särskilt inriktad på säkerheten för de allra yngsta som använder våra tjänster, sade Mosseri.

Han hävdade att Instagram har vidtagit flera åtgärder för att skydda unga på plattformen, exempelvis är barn under 13 år portade. Instagram har också begränsat möjligheten att skicka direktmeddelanden mellan barn och vuxna och har förbjudit inlägg som uppmuntrar till självmord och självskadebeteende.

Men åtgärdernas effektivitet ifrågasattes av utskottets senatorer från både Republikanerna och Demokraterna, som ställde Mosseri mot väggen. Många under 13 år ljuger om sin ålder för att kunna använda Instagram, och inlägg om till exempel självmord når fortfarande barn och unga.

Nya säkerhetsfunktioner

Onsdagskvällens utfrågning leddes av senatorerna Richard Blumenthal och Marsha Blackburn.

– Jag hoppas att du förstår frustrationen som USA:s folk känner. De uppskattar vad internet kan göra, men känner att ni blundar för hur era appar skapar beroenden och påverkar barn, sade Blackburn till Mosseri.

I tisdags införde Instagram en funktion som uppmanar tonåringar att ta pauser från plattformen. Instagram meddelade också att man i början av nästa år kommer att lansera bland annat kontrollfunktioner för föräldrar, för att motverka att unga användare utsätts för skadligt innehåll.

Men de nya åtgärderna imponerade inte på utfrågarna. Kontrollverktygen för föräldrar "hade kunnat lanseras för flera år sedan", sade Blumenthal till Mosseri.

– Jag tror att tiden för självövervakning och självreglering är över, slog Blumenthal fast.

– Självövervakning bygger på förtroende. Förtroendet är förbrukat, fortsatte han, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons

Utfrågningen kommer sedan flera uppmärksammade avslöjanden skakat om företaget. The Wall Street Journal har i en rad artiklar grävt fram interna dokument som bland annat pekar på att Instagram-ägaren Meta (tidigare Facebook) känt till att bolagets produkter var skadliga för unga kvinnor.

Företagsjätten har nekat till uppgifterna, men samtidigt lovat bättring. Rapporteringen har dock skapat svallvågor in i den politiska sfären, som nu utkräver svar av Instagramchefen.

Nya lagförslag

Utfrågningen blev allt mer konfronterande och känslomässigt laddad ju längre den led. Senatorerna försökte upprepade gånger få Mosseri att lova att Instagram ska överlämna sina algoritmer och de fullständiga resultaten från sin interna forskning. De försökte också få honom att stödja lagförslag som kommer att begränsa sociala medier-jättarnas produkter till barn och unga.

Men Mosseri svarade mest med allmänna formuleringar om öppenhet och ansvarsskyldighet, och insisterade att Instagram är branschledande inom transparens.

Bland de lagförslag som diskuteras finns bland annat en idé om en raderingsknapp för föräldrar, som omedelbart raderar all personlig information som samlats in från deras barn. Enligt ett annat förslag ska vissa funktioner inte ska vara tillgängliga för ungdomar under 16 år, till exempel pushnotiser, "gilla"-knappen och att videor börjar spelas automatiskt.

Fakta: Länk till självmordstankar

The Wall Street Journal har tagit del av omfattande studier som Facebook genomfört. Det omfattar bland annat fokusgrupper, onlineundersökningar och undersökningar med tiotusentals användare.

Över 40 procent av Instagrams användare är 22 år eller yngre. Bara i USA loggar 22 miljoner tonåringar in per dag, jämfört med 5 miljoner på Facebook.

I en studie bland tonåringar i USA och Storbritannien kunde man se att mer än 40 procent av de användare som upplevde sig själva som oattraktiva uppgav att känslan började med Instagram.

Forskarna konstaterade också att även om appen fick dem att må dåligt och ville tillbringa mindre tid med den, så saknade många självkontrollen att göra det.

Bland tonåringar som hade självmordstankar var det i Storbritannien 13 procent och USA 6 procent som härledde självmordstankarna till Instagram.

En fördjupande studie 2019 uppgav 14 procent av pojkarna att Instagram fick dem att må sämre. I en rapport om kroppsuppfattning 2020 visar Facebooks egen forskning att 40 procent av tonårspojkarna mår sämre av att jämföra sig med andra.

Källa: The Wall Street Journal

Fakta: Länk till självmordstankar

Instagram är en app där användare i huvudsak delar med sig av bilder och videoklipp till andra användare. Tjänsten har funnits sedan 2010 och köptes 2012 av Facebook. Sedan dess har Instagram blivit ett av världens största sociala medier, där kändisar, politiker och idrottsstjärnor har miljontals följare.

Appen finns tillgänglig på 32 språk och användarna har tillsammans laddat upp miljarder bilder genom åren.

Instagram har kritiserats bland annat för att inte göra tillräckligt för att ta bort hatiska, rasistiska eller sexistiska inlägg.

På senare år har även frågor om integritet och dataskydd varit förekommande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons