Annons
Nyheter

Ungdomsfylla och bråk på flera platser

De flesta av landets polisregioner rapporterar om ett förhållandevis lugnt Valborgsfirande. Men på flera platser har det förekommit misshandel och bråk, samt mycket ungdomsfylla.
Även en del bränder till följd av majbrasor har förekommit.
Valborgsfirandet • Publicerad 1 maj 2020
Flera Valborgseldar spred sig under natten. Arkivbild.
Flera Valborgseldar spred sig under natten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På flera platser i landet, som Blekinge och Gävleborg, rapporteras om en lugn Valborgskväll. Men kvällen var inte helt odramatisk, bland annat kom en mängd larm om misshandel till polisen.

I Östersund larmades polisen till en fest där bråk uppstått. Omkring hundra personer befann sig på festen.

Annons

– Polispatrullen stängde ner festen och slussade ut människor. Tre personer omhändertogs för fylleri och en av dessa körs hem, säger Maria Linné, RLC-kommunikatör.

Natten beskrivs som likadan i hela regionen och polisen har haft mer att göra än en vanlig vardag.

Ungdomar kördes hem

I Norrbotten blev det stökigt och enligt polisens hemsida hade man fullt upp under natten.

– Polisen har utfört en mängd tillsyner gällande ungdomsfylleri. Bland annat upplöste polisen en fest där medelåldern var låg men berusningsgraden hög, berättar Maria Linné.

Där fick sex av ungdomarna köras hem till sina föräldrar och det kommer även upprättas anmälningar om brott mot alkohollagen i flera fall.

Fler än 200 ungdomar samlades

I Uppsala liknar polisen det gångna dygnet vid en vanlig lördagskväll. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala beskrevs kvällen som ovanligt lugn.

"Vi har haft totalt cirka 100 patienter, jämfört med 160 en vanlig valborgsmässoafton. Vi har haft en del fall av alkoholförgiftning, men inte alls i nivå med normala år, och det har varit hanterbart." skriver region Uppsala i ett pressmeddelande.

Även Stockholmspolisen beskriver kvällen som lugn.

– Det var inte mer misshandel eller berusningsärenden än förra helgen, löningshelgen. Det handlar om något färre än i fjol, säger Anders Bryngelsson, polisens presstalesperson.

Via sin Facebooksida rapporterar Huddingepolisen att omkring 200 ungdomar samlades vid Långsjön. Flera ska ha varit under 18 år och alkoholmängden ska ha varit stor.

Annons

"Mycket alkohol på platsen och litervis som direktförverkades, även en ungdom rapporterad för ringa narkotikabrott, bruk och innehav", skriver polisen.

Polisen upprättade bland annat en anmälan om försök till våld mot tjänsteman, efter att en person behövt jagats i mörkret innan personen kunde gripas.

"Väldigt mycket alkohol"

I Karlstad gjorde polisen flera kontroller enligt alkohollagen, bland annat på en hemmafest.

– Vi kom dit och fann väldigt unga festdeltagare och väldigt mycket alkohol, säger Lars Hedelin, presstalesperson polisregion Bergslagen.

Många av ungdomarna var i 14-årsåldern och sex personer kördes hem till sina föräldrar. Flera anmälningar om brott mot alkohollagen upprättades även under fredagen med anledning av detta.

Polisen rapporterade även två ungdomar i 17-årsåldern för allmänfarlig vårdslöshet efter att ha rökt vid en bensinstation i centrala Karlstad.

– Vi var där för det var mycket stök och fylla i anslutning till bensinstationen och de här ungdomarna stod och rökte alldeles i närheten, säger Lars Hedelin.

Det blåsiga vädret fick på många håll majbrasorna att sprida sig, bland annat i Gävleborg där räddningstjänsten larmades till en lada som fattat eld i Ringnäs, Söderala, skriver P4 Gävleborg.

I Dalarna anmäldes omkring 120 majbrasor till brandkåren inför Valborgsfirandet och under kvällen spred sig ett antal brasor vilket fick brandkåren att rycka ut, skriver P4 Dalarna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons