Annons
Nyheter

Ungern klagar på nordisk demokratioro

"Även i ett nödläge måste rättsstatsprinciperna gå först", manar Nordens utrikesministrar i ett oroligt brev om läget i Ungern.
Sluta sprida lögner och falska nyheter, kontrar deras kollega i Budapest.
Ungern • Publicerad 11 maj 2020
Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. Arkivbild.
Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

I ilskna Facebook-inlägg både i söndags och på måndagen fräser Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto åt "patetisk och hycklande vägledning" från de fem nordiska länderna.

– Vi kan naturligtvis rycka på axlarna åt det, men vi representerar trots allt en nation som är mer än tusen år gammal. Ingen kan komma och ifrågasätta Ungerns demokratiska natur och det ungerska folkets mognad att bestämma över sig själva, säger Szijjarto bland annat i ett inspelat uttalande.

Annons

Ilskan gäller ett brev som de nordiska utrikesministrarna tillsammans skickat till Europarådets generalsekreterare, med anledning av de extra nödbefogenheter som Ungerns regering fått under coronakrisen.

– Det vi har sagt i vårt brev är att man måste se till att man följer demokratiska principer och att all undantagslagstiftning måste ha en tidsgräns och vara proportionerlig, förklarar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) för TT.

"Allt är helt ok"

Som svar på brevet blev ambassadörerna från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island uppkallade i samlad tropp till ungerska utrikesdepartementet på måndagen. Dessutom har ländernas utrikesministrar fått ett svarsbrev från Szijjarto.

– Han skriver att allt är helt ok och att han inte tycker att vi bör kritisera Ungern, helt enkelt, säger Ann Linde.

Någon nordisk tystnad väntar dock inte.

– Vi menar att det finns skäl till oro och det är därför som vi vill påpeka det här hela tiden, säger utrikesministern.

"Det är fullständigt avgörande att det här ämnet blir diskuterat", säger i sin tur danske kollegan Jeppe Kofod i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån Ritzau.

Debatt i Bryssel

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans ministrar har under coronakrisen bland annat fått rätt att styra med dekret på obestämd tid, utan att behöva förankra sina beslut i parlamentet. Samtidigt har lagändringar gjort det möjligt att utdöma fängelsestraff i upp till fem år mot den som sprider desinformation eller falska nyheter.

Besluten har fått både Europarådet och EU-kommissionen att utlova granskningar.

– EU-kommissionen har sagt att coronalagen i sig inte är oförenlig med EU-rätten, men att den ger den ungerska regeringen långtgående befogenheter. Därför kommer de att noggrant granska tillämpningen av den ungerska lagen och i synnerhet alla de här dekreten, konstaterar Ann Linde.

Annons

På onsdag ska dessutom EU-parlamentet debattera rättsstats- och demokratiläget i Ungern. Många ledamöter är skarpt kritiska – och har inte blivit mer välvilliga av måndagens ilskna ord mot Norden.

"Skrattretande och löjligt. Det rimliga vore i stället att låta de nordiska ambassadörerna få hålla en föreläsning om demokrati och fria medier till Ungerns ministrar", skriver svenska Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.

Fakta: Orbán och det nordiska brevet

Viktor Orbán, född 1963, har varit premiärminister i Ungern sedan 2010, då hans konservativa parti Fidesz tillsammans med ett litet kristdemokratiskt parti fick egen majoritet i parlamentet. För närvarande har regeringen stöd av två tredjedelar av parlamentsledamöterna.

Sedan Ungerns regering fått kraftigt utökande befogenheter som ett led i kampen mot coronaviruset har de fem nordiska länderna skickat ett brev till Europarådets generalsekreterare Marija Pejcinovic Buric för att uttrycka sitt stöd till hennes kritik mot åtgärderna.

"Vi stöder fullt ut er påminnelse till alla oss medlemsländer om att åtgärder som tas under pandemins exceptionella omständigheter måste leva upp till nationella grundlagar och internationell standard och kärnan av demokratiska principer. De måste vara proportionerliga och begränsade i tid", skriver Jeppe Kofod (Danmark) , Pekka Haavisto (Finland), Gudlaugur Thor Thordarson (Island), Ine Eriksen Søreide (Norge) och Ann Linde (Sverige) i brevet från den 6 maj.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons