Annons
Nyheter

Unik kvinnodominans i partiledardebatten

Söndagens partiledardebatt går till historien som den första där majoriteten av partiledarna är kvinnor, rapporterar .
Politik • Publicerad 2 maj 2021
Söndagens partiledardebatt går till historien som den första där majoriteten av partiledarna är kvinnor. På bildens syns Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Söndagens partiledardebatt går till historien som den första där majoriteten av partiledarna är kvinnor. På bildens syns Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Fem kvinnliga partiledare deltar tillsammans med tre manliga i partiledardebatten på söndagskvällen. Aldrig förr har kvinnorna varit fler än männen.

– Det här är unikt, men det som vi alltjämt saknar är en kvinna som statsminister, säger statsvetaren Jenny Madestam till SVT.

Annons

Den snabba uppgången i antal kvinnliga partiledare på sistone liknar hon vid en "ketchupeffekt".

Vilken påverkan detta kommer att få på debatten är oklart. Men Madestam tror att det kan leda till nya perspektiv som belyser ämnen på andra sätt. Hon pekar på vikten av att politiker bottnar i sakerna som diskuteras.

– Man måste inte ha upplevt allt, men det ger en annan äkthet om man vet vad man talar om och där har kvinnor många gånger andra erfarenheter än vad män har.

Vidare resonerar hon kring att Sverige hittills inte haft en kvinnlig statsminister. En förklaring hon lyfter fram är att det krävs ett långt nätverksbyggande för att slå sig fram i politiken, och historiskt sett har detta gynnat män.

Det har varit enklare för dem att ägna sig åt sina intressen, medan kvinnor i större utsträckning har behövt ta hand om barn och hem, säger Madestam.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons